Ο Ερντογάν αδίστακτος μπροστά στην παγκόσμια κατακραυγή: Δική μας απόφαση, οι άλλες χώρες να το σεβαστούν

File Photo: “Ο τελικός υπεύθυνος για τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι το Τουρκικό Έθνος, όχι άλλοι. Αυτή είναι η εσωτερική μας υπόθεση”, επιμένει παρά την κατακραυγή ο Ερντογάν.. EPA, ERDEM SAHIN
Συνέντευξη στο τουρκικό περιοδικό «Κριτέρ» για την Αγία Σοφία και την Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν επιθυμεί την ένταση στη Μεσόγειο, η οποία υπήρξε λίκνο διαφορετικών πολιτισμών σε όλη την ιστορία και ότι οι πηγές υδρογονανθράκων που πιστεύεται ότι υπάρχουν είναι μια ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε προσφορά για συνεργασία και δίκαιη κατανομή τους. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους βάσει αυτών των αρχών», τόνισε.

  • Αναφορικά με την Αγία Σοφία, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αυστηρός και ζήτησε το σεβασμό της απόφασης για τη μετατροπή της σε τζαμί από όλες τις χώρες. «Βλέπουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ένα θετικό βήμα στο όνομα του κράτους δικαίου και της ανακούφισης της συνείδησης της κοινωνίας. Ο τελικός υπεύθυνος για τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι το Τουρκικό Έθνος, όχι άλλοι. Αυτή είναι η εσωτερική μας υπόθεση. Οι άλλες χώρες πρέπει να το σεβαστούν. Το λέω ανοιχτά και ξάστερα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί:

-To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο – Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.
-Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες
-Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
-Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές
-Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι:

Έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.

Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, που εξέδωσε την απόφαση-σταθμό για την Αγία Σοφία, Γιλμάζ Ακτσίλ, υπεραμύνεται της απόφασής του σε συνέντευξή του στη «Σαμπάχ», λέγοντας ότι «πήραμε μία καθόλα νόμιμη απόφαση». Αντίθετα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», υποστηρίζουν ότι «καταστρατηγήθηκε με κάθε τρόπο το δίκαιο στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αποκάλυψε ο Δένδιας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal