Ο αντιπρόεδρος Πενς είδε τον Ελπιδοφόρο πολύ αργά: Δυστυχώς δεν ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση Ερντογάν

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στο Λευκό Οίκο. Διακρίνεται και ο πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος. Φωτογραφία Γραφείο Αντιπροέδρου, via Twitter, @Mike_Pence




“Όπως είπα σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, η Αμερική θα παραμείνει σταθερή με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην έκκληση της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο κάθε πίστης”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η δήλωση αποτελεί ψυχρολουσία διότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στην ουσία δεν ζητά να ακυρωθεί η άθλια και απαράδεκτη απόφαση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Αλλά, όπως λέει, συμφωνεί με τον κ. Ελπιδοφόρο για να παραμείνει η Αγία Σοφία προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο κάθε πίστη.

Εικάζουμε από τη δήλωση του κ. Πενς, ότι ο Αρχιεπίσκοπος προφανώς δεν ζήτησε από το Λευκό Οίκο να ακυρωθεί η απόφαση του Τούρκου προέδρου. Ο κ. Ελπιδοφόρος πρέπει να εξηγήσει με ακρίβεια τι ακριβώς ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Η συνάντηση, που έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν από την απόφαση του Ερντογάν, ώστε να γίνει προσπάθεια από την Ουάσιγκτον να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί όχημα πλέον για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πείσει τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους ότι δήθεν νοιάζεται για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών.

Στην πραγματικότητα δεν έγινε καμία προσπάθεια από τον Λευκό Οίκο για να αποτραπεί ο Ερντογάν να εκτελέσει το ανοσιούργημά του.

Ο αντιπρόεδρος Πενς έγραψε επίσης:

“Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Λατρεύουμε την πίστη και τα φιλανθρωπικά έργα των 1,5 εκατομμυρίων μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ότι μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά,  ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Η αρχιεπισκοπική συνοδεία μάλιστα διάρρευσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Ο κ. Τραμπ φέρεται να δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση μέχρι στιγμής, που να αναφέρεται σε συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ελπιδοφόρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: