Ο Ακάρ θέλει ισχυρές τουρκικές δυνάμεις στο μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας, νότια από την Κρήτη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας (Κ), Χουλουσί Ακάρ, με τον επικεφαλής του καθεστώτος της Λιβύης, αλ Σάρατζ. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Και Αμυντική Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης μετά το παράνομο μνημόνιο
-Τουρκική αρμάδα χτυπάει συναγερμό στις χώρες της Μεσογείου
-Σε στενό κλοιό παρακολούθησης τα πλοία της Τουρκίας

Τη νομιμοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας και των πράξεών της στη Λιβύη, επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα και μάλιστα αυτό το πράττει με τον πλέον εξόφθαλμο τρόπο, την ώρα που ο διεθνής παράγοντας βρίσκεται με τα αυτιά και μάτια ερμητικά κλειστά, για όλες εκείνες τις παράνομες ενέργειες στις οποίες μετέχει η Τουρκία, εγκαταλείποντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σιωπούν, η Ευρώπη με τον Ζοζέ Μπορέλ στην Άγκυρα δείχνει το ίδιο άνευρη, απέναντι σε μια διαρκή παραβατική συμπεριφορά η οποία μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

  • Το deal Ακάρ- Σάρατζ

Πληροφορίες που εξετάζονται κάνουν λόγο ότι ο Χουλουσί Ακάρ με τον κυβερνήτη της Τρίπολης Σάρατζ, συμφώνησαν σ’ ένα νέο αμυντικό πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Ακάρ συμπεριέλαβε την ανάπτυξη βάσεων και στρατιωτικού προσωπικού.

Μέσα από αυτά τα δεδομένα γίνεται κατανοητό στο Ελληνικό Επιτελείο, ότι η Άγκυρα επιχειρεί να επεκτείνει το σχέδιο περικύκλωσης της Ελληνικής επικράτειας, κάτω ακριβώς από την Κρήτη.

Η Άγκυρα δείχνει με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο ότι το σχέδιό της και η ταχύτερη ενεργοποίηση του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου θα την βοηθήσουν να πατήσει πόδι σε μια περιοχή η οποία θα γίνει «οδηγός» στις αλυσιδωτές εξελίξεις.

Απ’ εκεί και μετά το επόμενο στάδιο θα είναι όπως εκτιμούν ανώτατοι Αξιωματικοί, ο καθημερινός εκβιασμός για έναν απευθείας διάλογο με την Ελλάδα.

  • Νέα Τουρκική αρμάδα στα νερά της Μεσογείου

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα προσπαθεί να εντοπίσει τον διώκτη της ο οποίος κατέστρεψε τα Τουρκικά αντιαεροπορικά Hawk στη Λιβύη, κοιτάζοντας στην ευρύτερη γειτονιά και όχι μόνο. για τον «υπαίτιο»

Κι’ επειδή η γείτονα επιδιώκει να προβάλει διαρκώς την ισχύ της ή την «υπεροπλία» της, όπως λέει η ίδια, σε μια επιπλέον τέτοια κίνηση έχει μετακινήσει τις τελευταίες ώρες από τους ναυστάθμους της μεγάλο αριθμό ναυτικών δυνάμεων οι οποίες έχουν κινηθεί ανατολικά και νότια της Κρήτης προς τη Μεσόγειο.

Μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού λένε στρατιωτικές πηγές, ωστόσο αν η Τουρκία ετοιμάζει την ενίσχυση των δυνάμεώς της στη Λιβύη, είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες, αναλόγως πως θα κινηθούν τα πλοία που βρίσκονται ήδη εν πλω.

Άλλωστε η σιωπή της επίσημης Άγκυρας, μετά το χτύπημα στον αεροδρόμιο Al Watiya, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν κινήσεις φρεγατών, μέχρι υποβρυχίων αλλά και σκάφη με Τούρκους, στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, μαρτυρούν πως δεν είναι ένα απλό χτύπημα αυτό που δέχτηκε η γείτονα στο Λιβυκό αεροδρόμιο.

Η τουρκική βάση στη Λιβύη κτυπήθηκε από “ξένα μαχητικά” μετά την αναχώρηση του Χουλουσί Ακάρ

  • Σε στενό κλοιό οι κινήσεις της Άγκυρας

Πάντως, η Τουρκική έντονη παρουσία τις τελευταίες ώρες στα Μεσογειακά νερά, έχει ενεργοποιήσει πολλές συμμαχικές δυνάμεις της Ελλάδας, οι οποίες παρακολουθούν ήδη τις αργές κινήσεις που κάνει αυτή η αρμάδα.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας είχαν παρατηρηθεί ιπτάμενα ραντάρ φίλιων στην Ελλάδα δυνάμεων να πετούν πάνω από τα νερά της Μεσογείου και να σαρώνουν μια τεράστια ακτίνα, λαμβάνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την Τουρκική κινητικότητα στη φλεγόμενη Λιβύη αλλά και στα νερά της Αφρικανικής χώρας.

Στην Αθήνα βεβαίως οι παρακολουθήσεις έχουν ξεκινήσει πολλές ώρες νωρίτερα και σύμφωνα με Αξιωματικούς του Επιτελείου έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας διότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ενέργεια από τη γειτονική χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας που δεν πρόλαβαν καλά- καλά να γυρίσουν πίσω μετά από έναν μήνα διαρκώς γυμνασίων, δήλωσαν άμεση ετοιμότητα για τα πλοία τους, πολλά από τα οποία ήδη έχουν βάλει ρότα για το Αιγαίο διότι από τα ξημερώματα ξεκινά μια νέα άσκηση για το Πολεμικό Ναυτικό.

Στην περίπτωση πάντως όπου τα τουρκικά πλοία κινηθούν προς τ’ ανοιχτά της Τρίπολης, εκεί θα συναντηθούν και με τις τέσσερις φρεγάτες που έχουν πάρει Λιβυκό «passo», κατοικοεδρεύοντας στη συγκεκριμένη περιοχή πάνω από πέντε μήνες και παίρνοντας μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Αλ Σάρατζ.

  • Προφητικό δημοσίευμα;

Πάντως οι φίλιες στην Ελλάδα χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε Τουρκική λίμνη.

Ας μην ξεχνάμε ότι και η Ισραηλινή ιστοσελίδα «maariv» έχει αναφερθεί στην πιθανότητα να ξεσπάσει μια στρατιωτική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο εντός του Λιβυκού εδάφους.

Η ιστοσελίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών γίνεται όλο κι πιο πιθανή και η μνησικακία μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι και του Ερντογάν κινδυνεύει να την επιταχύνει. Προς το παρόν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να υπερέχει».

O Πρόεδρος Αλ Σίσι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Η προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν με τη Χαμάς, η υποστήριξή του για την ανατροπή του Σύριου προέδρου και η στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη, έχουν αποδείξει στον Σίσι τον ρόλο του Τούρκου προέδρου στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η απογύμνωση του Σουλτάνου στη Λιβύη και η πραγματική αντιαεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: