Νοrdic Monitor: Ο Ερντογάν έστησε το πραξικόπημα – Ο σκοτεινός πράκτορας που το σκηνοθέτησε

File Photo: Στιγμιότυπο από τις ταραχές κατά τη διάρκεια του «πραξικοπήματος» στην Τουρκία το 2016. EPA/TOLGA BOZOGLU




O πράκτορας που διεγάξει τις μυστικές τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη o Σαντίκ Ουστούν βοήθησε στην ενορχήστρωση του πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία προκειμένου να στηρίξει το χειμαζόμενο καθεστώς Ερντογάν και να στήσει το σκηνικό για μαζικές διώξεις της αντιπολίτευσης.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Nordic Monitor που υπογράφεται από τον έγκυρο αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος πρωτοστατεί στις αποκαλύψεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Σαντίκ Ουστούν βοήθησε να σχεδιαστεί το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων με τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης και κατηγόρησε τον εχθρό του Ερντογάν, το κίνημα Γκιουλέν, ως συνωμότες πραξικοπήματος.

Ο ρόλος του Ουστούν στο πραξικόπημα

Σύμφωνα με το άρθρο, ο ρόλος του Ουστούν εκτέθηκε όταν αναγνώρισε πρόωρα τον υποτιθέμενο επικεφαλής, που βρισκόταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό οδήγησε σε πιο στενό έλεγχο του ρόλου του στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων υπόπτων για το πραξικόπημα, αρκετοί έδωσαν λεπτομέρειες για τον ρόλο του.

Οπως περιγράφει ο Μποζκούρτ, αμέσως μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος η κυβέρνηση Ερντογάν τον έστειλε στην Αυστραλία ως διπλωματικό βοηθό, μακριά από δικηγόρους υπεράσπισης που ήθελαν να τον βάλουν να καταθέσει. Δεν κατέθεσε ποτέ στο δικαστήριο, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που υπέβαλαν δικηγόροι υπεράσπισης σε πολλές δικαστικές υποθέσεις, και δεν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της συσταθείσης κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερεύνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ως πρόβατο επί σφαγή

Το λάθος του Ουστούν ήταν ότι κατονόμασε τον στρατηγό και μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Ακίν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Αυτό που αγνοούσε ο Ουστούν, όπως κατά τον συντάκτη του άρθρου, αποδείχθηκε, ήταν ότι ο στρατηγός βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4 με 5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του. Μάλιστα, δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν εκείνο το βράδυ.

praksikopima tourkia gioulen feto
File Photo: Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του Γκιουλέν. EPA/SEDAT SUNA

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, που καταγράφουν τι συμβαίνει, στις 23:17 της 15ης Ιουλίου ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος, λέγοντας ότι γίνεται πραξικόπημα και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο επικεφαλής. «Αυτή είναι η πρώτη γνωστή καταγραφή που αναγνώρισε την απόπειρα πραξικοπήματος από γκιουλενιστές και τον στρατηγό ως ηγέτη του, όταν κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη στρατιωτική κινητοποίηση που συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα», σχολιάζει ο δημοσιογράφος, χαρακτηριστικά.

Περίπου 20 λεπτά μετά την συγκεκριμένη κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον φίλο του και διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να μεταβεί στη βάση, όπως και έγινε. Όταν έφτασε, βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ (σ.σ.: νυν υπουργού Άμυνας), ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Οζτούρκ εξήγησε ότι ο Ακάρ ως ανώτατος διοικητής, αφού δεν ήταν όμηρος, θα μπορούσε εύκολα να βγει έξω και να διατάξει τους άντρες να σταματήσουν. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Οζτούρκ παραξενεύτηκε από την εντολή να μιλήσει ο ίδιος στους πραξικοπηματίες που βρίσκονταν στη 143η Μοίρα. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι η παρουσία του στη μέση των γεγονότων είχε ενορχηστρωθεί και ότι είχε ουσιαστικά οδηγηθεί ως πρόβατο στη σφαγή.

Στιγμιότυπο από τις ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA

Τα βασανιστήρια και η χαμένη είδηση

Πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν σε αρκετές δικαστικές υποθέσεις ότι ο Οζτούρκ δεν είχε καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ωστόσο οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια αγνόησαν αγνοήσει όλα τα στοιχεία που υποστήριζαν την αθωότητά του.

Τελικά, ο Οζτούρκ μεταφέρθηκε στη φυλακή, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι τα δάχτυλα του στρατηγού κάηκαν ακόμη και με οξύ. Οπως γράφει, προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να υπογράψει μια ψεύτικη ομολογία που είχε ήδη διαρρεύσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για να εξυπηρετηθεί η εικόνα ότι ήταν ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών και είχε παραδεχτεί τα πάντα. Ομως, ο Οζτούρκ αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο, παρά τα βασανιστήρια, και το Anadolu αναγκάστηκε να ανακαλέσει την ψευδή είδηση ​​και να προχωρήσει σε διόρθωση.

«Καταθέτοντας για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου 2019, μετά από μια μακρά προδικαστική κράτηση σε απομόνωση, ο στρατηγός Οζτούρκ αποκάλυψε πώς τον είχαν στήσει και σύρθηκε στη μέση των γεγονότων από τον κατάσκοπο. Κατονόμασε τον Ουστούν ως τον άνθρωπο πίσω από την πλοκή και τον Ουνάλ ως συνεργό του. Χωρίς ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και με απουσία κριτικής στα ΜΜΕ, η ένσταση αθωότητας του Οζτούρκ δεν εισακούστηκε», γράφει το άρθρο, προσθέτοντας ότι παρόμοια ήταν και η μοίρα και άλλων αξιωματούχων: «Η απόπειρα πραξικοπήματος χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για τη μετατροπή του καθεστώτος της Τουρκίας, για να περάσει στα χέρια ενός και μόνο άνδρα».

O Σαντίκ Ουστούν. Φωτό: Nordic Monitor

To έγγραφο -μάντης

Αλλη μία τεράστια γκάφα των δολοπλόκων ήταν ότι είχαν συντάξει μία λίστα με τα γεγονότα της 16ης Ιουλίου, προτού αυτά συμβούν, επιβεβαιώνοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν σχεδιάσει διάφορα περιστατικά που θα έκαναν το πραξικόπημα να δείχνει αληθινό.

Επίσημο έγγραφο που συντάχθηκε από τον εισαγγελέα της Άγκυρας Σερντάρ Κοσκούν  με ημερομηνία 16 Ιουλίου και σφραγίδα ώρας 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα , δηλαδή τρεις ώρες προτού το πραξικόπημα αρχίσει να εκρήγνυται είχε καταφέρει να …προβλέψει τα γεγονότα.

Για παράδειγμα ανέφερε βομβαρδισμό του τουρκικού κοινοβουλίου και έκανε λόγο για ύπαρξη νεκρών.

Στην πραγματικότητα υπήρξαν δύο εκρήξεις στο κοινοβούλιο μία στις 2:35 πμ  και μία στις 3:24 πμ. Δεν υπήρξαν ποτέ νεκροί και ουδέποτε έγινε ξεκάθαρο αν οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα ρίψης βομβών από αεροπλάνο.

Στο ίδιο έγγραφο γινόταν η …πρόβλεψη για επιδρομή σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς από τους πραξικοπηματίες. Η μόνη επιδρομή έγινε όμως στο συγκρότημα Doğan που ελέγχει το CNN Türk το Kanal D TV και την Hürriyet και η οποία συνέβη στις 3:10 τα ξημερώματα, δηλαδή δύο ώρες μετά τη σύνταξη του εγγράφου.

Το έγγραφο επίσης προέβλεψε τον βομβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου πέντε ώρες πριν μία έκρηξη συμβεί εκεί κοντά,

Και -κατά έναν μυστήριο τρόπο- οι υποτιθέμενοι πραξικοπηματίες πιλότοι των F 16 δεν κατάφεραν να πετύχουν το τεράστιο κτιριακό συγκρότημα αλλά στόχευσαν μόνο ένα πάρκινγκ κοντά σε αυτό. Το περιστατικό αυτό συνέβη στις 6 και 19 τα χαράματα, άρα η περιγραφή του εισαγγελικού εγγράφου εκτός από πρόωρη ήταν και λανθασμένη…

Γιατί ο Ερντογάν στόχευσε τον Οζτούρκ

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η στοχοποίηση του Οζτούρκ δεν ήταν διόλου τυχαία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο αρχηγός της MIT Χακάν Φιντάν αντιμετώπιζαν σκληρή αντίσταση από ορισμένους στρατηγούς που είχαν δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Ο Οζτούρκ, μάλιστα, κατείχε βασική θέση ως μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και ηγείτο μιας ομάδας ανώτατων αξιωματικών που επέμενε για άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία. «Το ψεύτικο πραξικόπημα βοήθησε να σπάσει η αντίσταση στις ένοπλες δυνάμεις με την εκκαθάριση σχεδόν του 70% των ανωτάτων αξιωματικών», καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο News Google

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟΣ

Πηγή: Nordic Monitor  

Τίτλος Πρωτοτύπου: Turkish intelligence agent who runs secret ops in Libya executed false flag coup bid in 2016

Και τηλεοπτική μετάδοση της προσευχής στην Αγία Σοφία σχεδιάζει ο ιερόσυλος Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: