Νέες προτάσεις από Μισέλ προς εξευμενισμό “φειδωλών” χωρών στη Σύνοδο Κορυφής

File photo: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Mισέλ. EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL




Στις 12 μμ ώρας Ελλάδος, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με πηγές παρουσίασε νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές.

Ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε σήμερα τις επαφές του συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τί λέει η νέα πρόταση Μισέλ

Πρόταση για μείωση των επιχορηγήσεων κατά 50 δισ. ευρώ μεταφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επικαιροποιημένη του πρόταση προς τους 27. Συγκεκριμένα, προτείνει τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης να κατανεμηθούν κατά 450 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις και 300 δισ.ευρώ ως δάνεια.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, αλλά και ένα μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα για να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων έχει αντιρρήσεις σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά από τους  αποδέκτες τους. H κλείδα κατανομής παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση – κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

 

Με πληροφορίες από AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς Ειρήνης Ζαρκαδούλα/ΚΥΠΕ του ανταποκριτή Αθανάσιου Αθανσίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Ολλανδός δεν υποχωρεί: Ο Ρούτε ζητά μπλοκάρισμα εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: