Να αυξήσουν τη γυναικεία εκπροσώπηση στο κόμμα σχεδιάζουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

File Photo: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Α) και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άννγκρετ Κράμπ-Καρρένμπαουερ στο γερμανικό Κοινοβούλιο. EPA, MICHELE TANTUSSI




Το μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, λαμβάνει μέτρα για να επιτύχει ίση εκπροσώπηση των γυναικών με τους άνδρες στα εθνικά και περιφερειακά όργανά της μέχρι το 2025, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές του κόμματος.

  • Παρότι σήμερα στην ηγεσία του κόμματος βρίσκεται μια γυναίκα, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, και παρότι από τους κόλπους του κόμματος απέκτησε η Γερμανία την πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην ιστορία της, την Μέρκελ, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το ένα τέταρτο των μελών του, κάτι το οποίο η ηγεσία του επιθυμεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε με ηγέτες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) σε ολονύχτιες συνομιλίες, οι γυναίκες θα πρέπει να απαρτίζουν το 40% όλων των κυβερνητικών οργάνων, από το περιφερειακό επίπεδο και πάνω, αρχής γενομένης από το 2023, ώστε μέχρι το 2025 το ποσοστό αυτό να έχει φθάσει στο 50%.

  • Άλλα κόμματα– και κυρίως οι Πράσινοι, που έρχονται με διαφορά δεύτεροι μετά την CDU στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις, έχουν εδώ και καιρό θεσπίσει πολιτικές για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες κατέχουν προβεβλημένες θέσεις στο κόμμα και μάλιστα έχουν μια γυναίκα και έναν άνδρα συμπροέδρους στο κόμμα.

Η CDU θα εφαρμόζει έναν ανάλογο κανόνα όταν θα καταρτίζει τον κατάλογο των υποψηφίων της για τις εκλογές των κρατιδίων, τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος θα πρέπει να αναφέρονται στα κεντρικά σχετικά με την πρόοδό τους ως προς την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης.

Το σχέδιο θα πρέπει να υιοθετηθεί επισήμως, κατά πάσα πιθανότητα στο συνέδριο του κόμματος, τον Δεκέμβριο, είπαν οι πηγές.

  • Επί του παρόντος μόνο το ένα πέμπτο των βουλευτών της CDU στην ομοσπονδιακή βουλή είναι γυναίκες σε σχέση με το ένα τρίτο που είναι η συνολική γυναικεία εκπροσώπηση στην Bundestag.

Άλλωστε, η εκπροσώπηση των γυναικών στην γερμανική βουλή είναι χαμηλή συγκρινόμενη με την Σκανδιναβία.

Ωστόσο, θα υπάρχει μια εξαίρεση: τα κομματικά όργανα δεν θα χρειάζεται να τηρήσουν τον νέο αυτόν κανόνα, αν δεν υπάρχουν αρκετές υποψηφιότητες από γυναίκες.

Με πληροφορίες από dpa-Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία
ΜΑΡ.ΜΙ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πάνω από 150 διασημότητες ενώνουν τη φωνή τους σε μία επιστολή κατά του ρατσισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: