Μήπως πρέπει να επιστρέψει ο Τσιόδρας και η ενημέρωση; Ο Μητσοτάκης ζητά αυστηροποίηση ελέγχων

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στo στιγμιότυπο διακρίνονται ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ




Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Ελλάδα, ξαφνικά βρίσκεται στο «κόκκινο» η κατάσταση με τον κορωναϊο και γι’ αυτό πέρα από τη μάσκα για όλους, οι ίδιοι ζητούν μέτρα, αλλά και επιστροφή της ενημέρωσης των 18:00 προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε ποτέ από δίπλα μας. Και αυτό είναι η πραγματικότητα, καθώς την χαλάρωση που παρατηρείται ίσως την πληρώσουμε ακριβά.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star επισημαίνοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική.

«Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί η επιτήρηση βάσει των αποφάσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, όπως και ο έλεγχος”.

“Έχει χαλαρώσει η τήρηση των μέτρων”, είπε και πρόσθεσε: “Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00 όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επισήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. ‘Αρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στην τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης και στην αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. «Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις» είπε.

«Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «δεν μπορεί Περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. ‘Αρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις Περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε».

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ‘Αγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

ΠΑΝΤΩΣ, μπορεί η άφιξη των Βρετανών τουριστών να αποτελεί τονωτική ένεση για τον τουρισμό, ωστόσο ο φόβος για μετάδοση του ιού είναι έκδηλος. «Πιθανώς να χρειαστεί τα δειγματοληπτικά τεστ στους Βρετανούς να γίνονται καθολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του OPEN TV ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Γι’ αυτό και σχεδόν το σύνολο των 6.000 Βρετανών τουριστών που έρχονται στη χώρα μας θα περάσουν από τεστ και τα αποτελέσματα θα κρίνουν σε πρώτο βαθμό εάν τα τεστ από τους τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να γίνονται δειγματοληπτικά.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο SKYNEWS, με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα απέκλεισε το ενδεχόμενο για δεύτερο lockdown. «Αν χρειαστεί θα λάβουμε έκτακτα μέτρα. Διάβασα μερικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για την πιθανότητα lockdown. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει, θα θέλαμε να το διαψεύσουμε», σημείωσε.

Η Μεγάλη Βρετανία, στο μεταξύ, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 3,5 εκατομμύρια Αγγλοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας, κάνοντας τζίρο 2,5 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και τα νησιά αναμένουν τις αφίξεις των τουριστών σε μια προσπάθεια να σωθεί η τουριστική περίοδος.

Αυστηρά μέτρα και έλεγχοι στον Προμαχώνα

Την ίδια ώρα, πάντως, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο εισόδου στη χώρα από τον Προμαχώνα και πλέον ζητείται αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό από κάθε ταξιδιώτη.

Όλοι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού με μέθοδο PCR, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας προέλευσης έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, Άρη Κουτσιούκη, έχει αναπτυχθεί μια φημολογία πως κάποιοι επιτήδειοι στη γειτονική Βουλγαρία στήνουν επιχείρηση κατασκευής και πώλησης πλαστών πιστοποιητικών, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει προκύψει έως τώρα. Οι Έλληνες αστυνομικοί, ωστόσο βρίσκονται σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο.

Κορωναϊός στην Ελλάδα: 27 νέα κρούσματα σε μια ημέρα, τα 4 σε πύλες εισόδου της χώρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: