Μετατροπή των φυλακών Ωρωπού σε κέντρο Ιστορίας ζητά η Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Δ) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) παρίστανται σε εκδήλωση στις παλαιές Φυλακές Ωρωπού, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Η μετατροπή των παλαιών φυλακών του Ωρωπού σε κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού, είναι μια συμβολική κίνηση μνήμης και ευθύνης, μνήμης των αγώνων όσων αντιστάθηκαν στη δικτατορία, ευθύνης να δικαιώσουμε αυτούς τους αγώνες» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο facebook. «Αποτελεί ταυτόχρονα ορόσημο στη διαδικασία συγκρότησης της ιστορικής συλλογικής μας συνείδησης» προσθέτει η ίδια.

H κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία παρέστη νωρίτερα απόψε στην εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών Ωρωπού από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον δήμο, με σκοπό την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επικαλούμενη τον ιστορικό Μαρκ Μπλοχ, σημείωσε ότι «η έλλειψη κατανόησης του παρόντος γεννιέται μοιραία από την άγνοια του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «διασώζοντας το παρελθόν, εξυπηρετούμε το παρόν και το μέλλον˙ με όπλο την ιστορική γνώση, διαφυλάττουμε τις αξίες που αποτελούν τη βάση της δημοκρατίας μας».

Υπενθύμισε, επίσης ότι «στις φυλακές του Ωρωπού, όπως και σε τόσες άλλες, διάσπαρτες στην επικράτεια, τόπους εξορίας και κολασμού, δοκιμάστηκε η αντοχή και αυταπάρνηση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Όσοι αντιστάθηκαν στη δικτατορία, όσοι αψήφησαν τις συνέπειες, συχνά ιδιαίτερα οδυνηρές, ήταν εκείνοι που ανέλαβαν ακέραια την ευθύνη των πράξεών τους και κυρίως εκείνοι που επικύρωσαν την ηθική διάσταση της πολιτικής – τη συμμετοχή, δηλαδή, στην κρίσιμη ιστορική στιγμή με ανιδιοτέλεια και, αν χρειαστεί, με κίνδυνο και θυσία. Όλοι τους αναδέχτηκαν το βάρος αυτό, παραμέρισαν το ατομικό και τάχθηκαν με την πλευρά του συλλογικού».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «ήταν εκείνοι που συνειδητοποίησαν, από πολύ νωρίς, ότι η δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα πολιτικό καθεστώς, αλλά και μια μορφή ζωής, βασισμένη στην ελευθερία, ένα κοινωνικό ήθος που κερδίζεται καθημερινά, μια εύθραυστη συνθήκη που πολύ εύκολα μπορεί να διαρραγεί και γι’ αυτό απαιτεί την επαγρύπνηση όλων μας».

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «σήμερα, οι παλαιές φυλακές του Ωρωπού αποπνέουν γαλήνη. Δεν υπάρχουν κελιά, δεν υπάρχουν κρατούμενοι ‘πίσω από το σύρμα’, δεν υπάρχει η βία του ανελεύθερου καθεστώτος. Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού πλέον, συντηρεί την ανάμνηση όσων ‘δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις’ και μνημειώνει το παράδειγμά τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ της Δ. Κατσιμεντέ
Αθήνα, Ελλάδα

Μητσοτάκης στην εκδήλωση μνήμης στον Ωρωπό: Σήμερα εκπληρώνουμε ένα χρέος προς την ιστορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: