Μετά τη μεγάλη νίκη για τα F-35, ο στόχος τώρα είναι οι S-400: Παραμένει “άγνωστος Χ” ο κ. Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον προσωπάρχη Mark Meadows. EPA, Oliver Contreras




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μερικοί άνθρωποι αρνούνται να ξεχάσουν το διπλό έγκλημα του χουντικού πραξικοπήματος και της άνανδρης τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Και συνεχίζουν να αγωνίζονται έστω και αν στη Λευκωσία ειδικά, αλλά και στην Αθήνα, τους χαρακτηρίζουν «γραφικούς».

Οι ομογενείς μας στην Αμερική δείχνουν πάντα τον «ορθό δρόμο»: ότι η κατοχή και η παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία, μέσω βρώμικων σχεδίων των Ηνωμένων Εθνών και της Βρετανίας, δεν γίνονται αποδεκτές.

Πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 20ης Ιουλίου μία μεγάλη εκδήλωση της Ομογένειας, για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην οποία έλαβαν μέρος η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόσι, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλοι Αμερικανοί πολιτικοί, και παράγοντες που επηρεάζουν τις εξελίξεις. Οι ομογενείς μας δεν επιτρέπουν να ξεχαστεί η τραγωδία του μαρτυρικού νησιού. Και παλεύουν για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου ξοδεύοντας πολλά προσωπικά τους χρήματα.

Την ίδια στιγμή οι ακτιβιστές της Ομογένειας, και μετά το οριστικό τέλος της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35, κάνουν ακόμα μία μεγάλη προσπάθεια με στόχο το πυραυλικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία.

  • Ποιος φανταζόταν, όταν το 2018 ξεκίνησε η προσπάθεια για να σταματήσει η πώληση των F-35 στην κατοχική δύναμη, θα είχε τέτοια επιτυχία. Και όμως… Την περασμένη Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο απέβαλε την Τουρκία και από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών. Ούτε τα F-35 θα λάβει, όσο κατέχει τους S-400, ούτε στο πρόγραμμα παραγωγής θα παραμείνει. Η τουρκική πολεμική βιομηχανία θα χάσει πολλά δισεκατομμύρια…

Είναι θετικό ότι σ’ αυτή την προσπάθεια για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, συμμετέχουν Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, φίλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Να μην ξεχνάμε αυτό που είπε ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου: ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία.

Η νέα προσπάθεια, λοιπόν, αφορά την κατάθεση τροπολογίας που θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου και θα ζητά τη συμμόρφωση της Τουρκίας για τους S-400.

Διαφορετικά, αν δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει, σε 30 ημέρες από την υπογραφή του νόμου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, να επιβληθούν κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που έχει ψηφιστεί για εχθρικές χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες. Εάν επιτύχουν και αυτό το στόχο οι ομογενείς μας, η Τουρκία θα καταγραφεί σε αυτό τον κατάλογο…

  • Θυμίζω ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εδώ και ένα χρόνο αρνείται να επιβάλει τις κυρώσεις. Και στο θέμα αυτό, όπως και σε άλλα ζητήματα, τηρεί μία προκλητική και απαράδεκτη στάση, εξυπηρετώντας τον Ερντογάν. Δεν έχουμε δει στο παρελθόν τέτοια συμπεριφορά από Αμερικανό πρόεδρο.

Οι εταιρείες που εργάζονται για την Τουρκία στην αμερικανική πρωτεύουσα έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να αποτραπεί η κατάθεση της τροπολογίας. Διότι αυτή τη φορά γίνεται η προσπάθεια για να τεθεί και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των προνοιών του νόμο.

Η Τουρκία πληρώνει εκατομμύρια σε λομπίστες στην Ουάσιγκτον, αλλά χάνει συστηματικά από τους ακτιβιστές της Ομογένειας. Εάν ο πρόεδρος Τραμπ σεβόταν τον εαυτό του και την αμερικανική Προεδρία, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Αντιλαμβάνομαι, πάντως, ότι μέχρι της στιγμής δεν έχουν καταφέρει τίποτα και ότι η πρόθεση των Αμερικανών νομοθετών είναι να κατατεθεί η τροπολογία για τους S-400 την Τετάρτη.

Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι γίνεται μία συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, για τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσε να έχει η Τουρκία αν επέστρεφε τους S-400 στη Ρωσία ή εάν τα έστελνε σε μία άλλη χώρα, όπως το Κατάρ ας πούμε, για φύλαξη.

  • Στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί θα στείλουν τα 100 F-35 στην Τουρκία. Και θα προσφέρουν και μεγάλη οικονομική βοήθεια. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες…

Αλλά, τα F-35 -αν υπήρχαν χρήματα- οι Αμερικανοί τα πρόσφεραν και στην Ελλάδα.

Έχουμε τόσους πλούσιους στη χώρα που τρέφονται από τα χρήματα του ελληνικού κράτους. Έχουμε και Ελληνοαμερικανούς δισεκατομμυριούχους. Δεν έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν να αγοράσει η Ελλάδα αυτό το υπερόπλο;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

46 χρόνια από το έγκλημα του Κίσιγκερ: Και ο κ. Τραμπ επιμένει να εξυπηρετεί την κατοχική δύναμη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: