Μέσα στον Αύγουστο συνομιλίες Ταλιμπάν με την αφγανική κυβέρνηση υπό όρους…

File Photo: Ανδρας των Ταλιμπάν στα βουνά έξω από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ. EPA, JAWAD JALALI μέσω ΚΥΠΕ




Οι Ταλιμπάν δήλωσαν έτοιμοι σήμερα για συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση τον προσεχή μήνα, μετά τη μουσουλμανική γιορτή ‘Ειντ αλ-Αντχα, αν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή κρατουμένων, την οποία προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Είμαστε “έτοιμοι να αρχίσουμε τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις μετά το ‘Ειντ υπό τον όρο να ολοκληρωθεί η διαδικασία απελευθέρωσης των κρατουμένων”, έγραψε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Σουχαϊλ Σαχίν, στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που κρατούν, υπό τον όρο η Καμπούλ να πράξει το ίδιο με όλους τους φυλακισμένους Ταλιμπάν “σύμφωνα με τον κατάλογο των ονομάτων που έχει ήδη δοθεί” στις αρχές.

Η κυβέρνηση στην Καμπούλ δεν έχει αντιδράσει επί του παρόντος.

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν στα τέλη Φεβρουαρίου μια ιστορική συμφωνία στη Ντόχα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έπειτα από 18 χρόνια πολέμου, καθώς και για πρωτόγνωρες ενδοαφγανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αφγανικής διπλωματίας Μοχάμαντ Χανίφ Ατμάρ δήλωσε ότι για την πρόταση του Κατάρ να φιλοξενήσει τον πρώτο κύκλο αυτών των διαπραγματεύσεων υπήρξε “συναίνεση”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Μακρόν στα ελληνικά:”Θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα…”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: