Μαύρα μαντάτα για την τουρκική οικονομία: Τα παιγνίδια Ερντογάν με τη λίρα απέτυχαν λένε οι FT

File Photo: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε η λίρα έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων. EPA, ERDEM SAHIN




Τα παιγνίδια του Ερντογάν με το φθηνό νόμισμα απέτυχαν αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

Στο άρθρο της η έγκριτη βρετανική εφημερίδα περιγράφει την Τουρκία ως μία από τις χώρες που εδώ και καιρού ανήκουν στις «εύθραυστες πέντε» των αναδυόμενων αγορών που είναι πιο ευάλωτες στη φυγή κεφαλαίων και επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει επιδεινώσει τα χρόνια προβλήματά της.

Τώρα ωστόσο, η προσπάθεια της Αγκυρας να προστατεύσει το νόμισμά της από την πτώση, βάζει σε κίνδυνο.

Ο τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να μπουρδουκλώσει τους βασικούς νόμους της οικονομίας.

Η πολιτική του βασίζεται στη λανθασμένη ιδέα ότι μία χώρα μπορεί ταυτόχρονα να έχει και σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία (σσ: έναντι του δολαρίου) και ελεύθερη ροή κεφαλαίων και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.

Και ούτε η αυταρχικότητα μπορεί να υποκαταστήσει την ορθολογική οικονομική πολιτική.

Οι προσπάθειες να εκφοβίσει τους ξένους επενδυτές επιβάλλοντας κυρώσεις σε ξένες τράπεζες και να απαγορεύσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις καθιστά την Τουρκία λιγότερο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις που τόσο ανάγκη τις έχει.

Οι FTαναφέρονται επίσης στην πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και αναφέρει ότι  οι πρόσφατες προσπάθειες της κεντρικής Τράπεζας να την στηρίξουν έχουν αρχίσει να αποτυγχάνουν.

Η επικίνδυνη αυτή στρατηγική ( της στήριξης της λίρας) ίσως να απέδιδε εάν ο κορωνοϊός εξαφανιζόταν άμεσα και η ροή των ξένων χρημάτων που φέρουν τουρίστες επέστρεφε στη χώρα. Αλλά αυτή η προοπτική δείχνει  απόμακρη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρουν τις πολιτικές καραντίνας και προειδοποιούν για 2ο κύμα κρουσμάτων.

Η ζήτηση  για αυτοκίνητα και λευκά αγαθά (σσ: κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια κλπ) που η Τουρκία εξάγει δεν φαίνεται να επιστρέφει στο ορατό μέλλον.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η πιστωτική επέκταση. (…) Μεγάλο τμήμα της ανάπτυξης της χώρας βασίζεται σε κατανάλωση και υποδομές που έχουν βασιστεί στο φθηνό χρήμα (φθηνά επιτόκια).

Το φθηνό χρήμα  μπορεί να βοήθησε τον Ερντογάν να κρατηθεί στην εξουσία αλλά έχουν ταυτόχρονα πυροδοτήσει  κύκλους πιστωτικής επέκτασης και χρεοκοπιών που έχουν πληγώσει την  αυξανόμενη ευημερία των προηγούμενων ετών.

Το να παραδεχθεί την ήττα του αποδεχόμενος μια πιο αδύναμη λίρα ίσως να είναι ντροπιαστικό για τον Ερντογάν, αλλά ίσως αποτελεί μία καλύτερη  επιλογή από το να επιμένει στην ψευδαίσθηση  ότι μπορεί να ανατρέψει την βαρύτητα της οικονομίας.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Πηγή: FT, Τίτλος πρωτότυπου άρθρου:  Turkey needs a new approach to the lira/Erdogan’s gamble on cheap money and propping up the currency has failed

Καταρρέει η τουρκική λίρα: Ευθύνες στον Ερντογάν από αναλυτές που βλέπουν να έρχονται χειρότερα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: