Κουμουτσάκος για Τουρκία: Οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης

File Photo: Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Στους παράγοντες που οδήγησαν στην στην αποκλιμάκωση της έντασης με Τουρκία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Φτάσαμε εδώ γιατί η ελληνική κυβέρνηση συνδύασε 3 πράγματα: Οικοδόμησε μια ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, έχει μια πυκνή διπλωματική δράση και μια αμυντική επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές δήλωσε πως «τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε περάσει σε ένα νέο στάδιο της έντασης των τελευταίων μηνών.Είναι μια καλύτερη μέρα. Έτσι κ αλλιώς είχαν μειωθεί θεαματικά οι ροές μετά τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο όπου εκεί η αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα της ελληνικής αντίδρασης  μας έβαλε σε μια άλλη εποχή και ως νοοτροπία. Αυτό έγινε πράξη και στο θαλάσσιο σύνορο με ενίσχυση τόσο των δυνάμεων όσο και των μέσων και είχαμε αυτή την αξιοθαύμαστη μείωση ροών . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπει να μην είμαστε σε εγρήγορση και είναι συνεχή γιατί είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η Τουρκία σε μία νέα στροφή των πραγμάτων αν κρίνει ότι την συμφέρει δεν θα χρησιμοποιήσει και πάλι το μεταναστευτικό ως όπλο».

Σχετικά με το αν άλλαξε η στρατηγική μετά τα γεγονότα του Έβρου τόνισε πως «είμαστε παρόντες πολύ έντονα, ενημερώνουμε πιο γρήγορα και δεν είναι μόνο οι δυνάμεις αλλά και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας για τον εντοπισμό κάθε απόπειρας να περάσει κάποιος απέναντι ενώ έχει αλλάξει και η λογική της συνεργασίας με την Frontex διότι  ο Μάρτιος (με τα γεγονότα του Έβρου) ήταν ένα μάθημα για όλους και για τους Ευρωπαίους. Όταν είδαμε ότι μπορεί να εργαλειοποιηθεί το μεταναστευτικό προκειμένου να υπάρξει παράνομη διάβαση των ελληνικών συνόρων αλλά με τελικό αποδέκτη της πίεσης και εκβιασμού την Ευρώπη. Έτσι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση αλλά το ότι παράγονται αποτελέσματα πολύ θετικά για την πατρίδα δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό διότι ο γείτονας είναι ένας δύσκολος γείτονας».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημα έναρξη διαλόγου με την Τουρκία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal