Κοιτάξτε ποιοί μιλούν: Η Γερμανία των σκανδάλων κουνά το δάκτυλο στους Έλληνες…

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ με τη μάσκα της. EPA, HAYOUNG JEON




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

«Η Γερμανία είναι καταδικασμένη να ηγείται της Ευρώπης» γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist με αφορμή την ανάληψη από την 1η Ιουλίου της εκ περιτροπής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Βερολίνο.

«Η γερμανική ισχύς στις Βρυξέλλες ισοδυναμεί, συνήθως, με τη σκοτεινή ύλη: είναι αόρατη, δύσκολα μετρήσιμη και πανταχού παρούσα» γράφει χαρακτηριστικά το βρετανικό περιοδικό και το ερμηνεύει ως εξής:

«Διαχρονικά, οι Γερμανοί ηγούνται οποιασδήποτε συζήτησης στις Βρυξέλλες και σήμερα είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: η Γερμανίδα πρώην Υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον Λάγεν είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Βερολίνο αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας την ευκαιρία στους Γερμανούς υπουργούς να δώσουν το δικό τους τόνο στην εξέλιξη της νομοθεσίας της Ε.Ε., ενώ ακόμα και το μεγάλο πακέτο ανάκαμψης των 750 δις ευρώ ως απάντηση στην κρίση πανδημίας σχεδιάστηκε στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Και φυσικά, η μακροβιότατη Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αυτή που επιβλέπει τα πάντα».

Προς το συμφέρον των γερμανικών κολοσσών φυσικά!

  • Ο βρετανικός Economist δεν διστάζει άλλωστε να «καρφώσει» το Βερολίνο ότι «εν μέσω πανδημίας, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλάρωσε τους αυστηρούς κανόνες για την παροχή κρατικής βοήθειας, κανένας δεν περίμενε ότι η Γερμανία θα διοχέτευε προς τις γερμανικές εταιρείες βοήθεια ύψους 1 τρις ευρώ, κάτι που υποσκάπτει τη λογική της ενιαίας αγοράς»!

Οσο για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης; Ο Economist το λέει ορθά κοφτα: «Αν δεν υπάρχει κάποια βοήθεια από τη Γερμανία προς τη νότια Ευρώπη, η πολιτική κρίση καιροφυλακτεί. Υποτίθεται πως αποστολή της Ε.Ε. είναι η σύγκλιση και η διάδοση της ευημερίας και όχι η δημιουργία διαφορών μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν λειτούργησε με αυτό τον τρόπο. Όταν υιοθετήθηκε το ευρώ στις αρχές της χιλιετίας, το ιταλικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 20% χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας. Σήμερα, το χάσμα αγγίζει το 40%, χάσμα που, στη διάρκεια μιας κρίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω»…

Αυτά προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων…

Φυσικά και δεν φταίνε οι Γερμανοί πολίτες για την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.Ούτε για το γεγονός ότι η χώρα τους είναι πρωταθλήτρια στα μεγάλα σκάνδαλα,που βλέπουν σε τακτά χρονικά διαστήματα πλέον το φως της δημοσιότητας . Κορυφή του παγόβουνου; Η πτώχευση του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού Wirecard που δραστηριοποιούνταν στις ψηφιακές πληρωμές, καθώς αποδείχθηκε ότι παρουσίαζε διαθέσιμα «μαϊμού» ύψους τουλάχιστον 1,9 δισ. Ευρώ.

Το νέο σκάνδαλο δεν έφερε απλά στο προσκήνιο τις παράνομες πρακτικές της ίδιας της εταιρείας,που παρουσιαζόταν ως το «θαύμα« του γερμανικού καπιταλισμού, αλλά και μια ευρεία προσπάθεια συγκάλυψης από τις γερμανικές αρχές (την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Bafin) επί πέντε ολόκληρα χρόνια! Οταν μάλιστα δύο δημοσιογράφοι των Financial Times είχαν ξεκινήσει να ξετυλίγουν το κουβάρι της απάτης πριν ενάμισι χρόνο ,οι γερμανικές εποπτικές αρχές κινήθηκαν κατά των …δημοσιογράφων. Οπως λέει ο αριστερός βουλευτής Φάμπιο ντε Μάσι «η εντύπωση μου ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η Wirecard θεωρήθηκε ως αυτό το ευαίσθητο φυτό που έπρεπε να προστατευτεί»…”Όποιος έβαζε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την Wirecard κατηγορείτο ότι προσπαθούσε να υποβαθμίσει τη Γερμανία και τον χρηματοοικονομικό της τομέα “, προσθέτει ο Γερμανός βουλευτής του Die Linke, που ασχολείται χρόνια με το σκάνδαλο.

Η γερμανική Die Zeit είχε αποκαλύψει παλιότερα μάλιστα ότι η Wirecard και πολλές άλλες γερμανικές τράπεζες «δέχονται χρήματα που προέρχονται από παράνομα διαδικτυακά καζίνο, και πιθανόν να σχετίζονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers. Ειδικά,η Wirecard και κάποιες άλλες τράπεζες παρέχουν λογαριασμούς στις παράκτιες εταιρείες ηλεκτρονικού τζόγου μέσω των οποίων πληρώνονται οι παίχτες».

Ο ιδρυτής της εταιρείας, ο 50χρονος Μάρκους Μπράουν, συνελήφθη και αφέθη ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ,ισχυριζόμενος ότι η Wirecard ήταν το θύμα μιας «πολύ περίπλοκης απάτης» Αλλά η υπόθεση έχει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες ενός εταιρικού σκανδάλου. Ο επικεφαλής της Γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ,Φέλιξ Χούφελντ προσπάθησε μάλιστα να αποποιηθεί των ευθυνών και να κατηγορήσει την …Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα .Οταν είναι γνωστό ότι για τις μη συστημικές τράπεζες «η αξιολόγηση και η κατάταξή τους ειναι αποκλειστική ευθύνη των εθνικών κρατών και φυσικα η ΕΚΤ ουδεμία ανάμιξη έχει» δήλωσαν στη «δημοκρατία» ευρωπαικές νομικές πηγές.

Ήδη η Κομισιόν ερευνά το θέμα και τις ευθύνες της γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όπως γράφει το αμερικανικό CNN στην ηλεκτρονική του σελίδα «η κατάρρευση της Wirecard αποκαλύπτει ρωγμές στην καρδιά της Γερμανίας,της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου».

Το σκάνδαλο της Wirecard συνέπεσε συνέπεσε με τουλάχιστον άλλες τρία πλήγματα στην γερμανική επιχειρηματικότητα:
-τον διακανονισμό της Bayer στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο γερμανικός κολοσσος συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις για το ζιζανιοκτόνο Roundup, που συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου,γενετικών ανωμαλιών και της νόσου Πάρκινσον.

-Την κρατική σανίδα σωτηρίας ύψους 10 δισ.ευρώ προς την αεροπορική εταιρεία Lufthansa προκαλώντας τις φυσιολογικές αντιδράσεις της Ryanair που έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

-Το σκάνδαλο στα σφαγεία του ομίλου Τένιες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όπου καταγράφηκαν πάνω από 1500 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των 6.500 εργαζομένων κυρίως από την ανατολική Ευρωπη ,καθώς -όπως αποδείχτηκε -οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται στη Γερμανία εκμετάλλευση ανθρώπων από την κεντρική- και ανατολική Ευρώπη για να αποκομίζουν αδίστακτες εταιρείες κέρδη δισεκατομμυρίων» » όπως έγραψε η Βερολινέζικη Tagesspiegel.

“Τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει συνηθίσει στα πολύκροτα σκάνδαλα» μεταδίδει το αμερικανικό CNN και αναφέρει:“Τα μαύρα ταμεία της Siemens, το σκάνδαλο Dieselgate της Volkswagen για την εξαπάτηση στις δοκιμές εκπομπής αερίων, οι νομικές περιπέτειες και τα τσουχτερά πρόστιμα της Deutsche Bank που αναγκάστηκε να καταβάλει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κυρώσεις που σχετίζονται με την πώληση τοξικών ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων».

Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε και εδώ στην Ελλάδα έχουμε βιώσει στο πετσί μας την δράση αυτή των γερμανικών κολοσσών! Οπως είχε γράψει παλιότερα η γαλλική Liberation «οι εταρείες Siemens, Daimler, Rheinmetall, η αφρόκρεμα των γερμανικών βιομηχανιών, έχουν εμπλακεί σε κάμποσες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα». Κατά τα λοιπά, το Βερολίνο συνεχίζει να προειδοποιεί και να μας κουνά το δάκτυλο για την ανάγκη …χρηστής διαχείρισης των χρημάτων από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Δεν πτοεί τον Ερντογάν η διεθνής κατακραυγή για την Αγία Σοφία: Ακόμη και οι Τούρκοι αντιδρούν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: