Κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο από τον Πρωθυπουργό για την Αγία Σοφία: Θλιβερή απόφαση…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην πόλη της Κέρκυρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Λανθασμένη απόφαση του Ερντογάν που θα του δημιουργήσει προβλήματα, χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της Ελλάδας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ξεκινά γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση».

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό πρόσθεσε επίσης πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων» και τόνισε ότι η χώρα μας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο».

Όπως είπε ο κ.Πέτσας «η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τέλος, κάλεσε την Τουρκία να καταλάβει πως «όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα, για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε».

Ο κ. Μητσοτάκης από προχθες καταδίκασε την απόφαση, τονίζοντας ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς αλλά και όσους τη αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η απόφαση Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών και χαρακτήρισε θλιβερή την τουρκική ηγεσία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού”.

“Και, βεβαίως”, τόνισε, “επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

  • Τσίπρας: Η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία είναι σοβαρή πρόκληση

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει:

“H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας – ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό – αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο”.

  • Ανδρουλάκης: Κατάπτυστη η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

«Μόλις 17 λεπτά χρειάστηκε το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ και με ένα βιαστικό και σαν έτοιμο από καιρό διάταγμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί» αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ:

«Η Αγία Σοφία, σύμβολο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς από την Unesco, υφίσταται σήμερα τις καταστροφικές συνέπειες του άκρατου εθνικισμού και του αλόγιστου αναθεωρητισμού που χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο».

«Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η παγκόσμια κοινότητα, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες, για να μην τεθεί σε εφαρμογή και να ακυρωθεί στην πράξη η κατάπτυστη αυτή απόφαση για τη βίαιη αλλαγή του status quo του διαπολιτισμικού αυτού συμβόλου.

Απόφαση, η οποία δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα έκφραση της στρατηγικής επιλογής της Τουρκίας για την περιφρόνηση των διεθνών κανόνων, αθετεί δεσμεύσεις, αλλά έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα και την προστασία του οικουμενικού αυτού Μνημείου» καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17-18 Ιουλίου, να λάβουν πρακτικές αποφάσεις – πλαίσιο, που θα απαντούν σε αυτή την ακραία πρόκληση της Τουρκίας.

  • Χρηστίδης: Ο κ. Ερντογάν επιλέγει να θέσει την Τουρκία εκτός Δύσης

Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης, σε σνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χρηστίδης σημείωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «με την κίνησή του να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος την Αγία Σοφία επιλέγει να θέσει την Τουρκία εκτός Δύσης. Αυτή η βάναυση, συμβολική πρόκληση θα κλονίσει συμμαχίες και θα αποτελέσει ορόσημο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ,τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά και ευρύτερα με το εσωτερικό κεμαλικό ακροατήριο της Τουρκίας. Πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να αντιληφθεί ότι εδώ δεν μιλάμε μόνο για μία απλή επιλογή να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος, αλλά για μία επιλογή που έρχεται ως συνέχεια μίας σειράς προκλητικών ενεργειών σε όλη την ευρύτερη γειτονιά.

0 Κουτσούμπας: Η τουρκική προκλητικότητα ενθαρρύνεται από τις εξίσου προκλητικές αντιδράσεις ΗΠΑ και ΕΕ

«Η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί, αποδεικνύει πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα-βήμα. Την ίδια στιγμή, οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.

«Εξίσου, όμως, προκλητικές είναι και οι γλυκανάλατες αντιδράσεις για το θέμα, τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, που εκθέτουν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού τόξου που έχουν αναγορεύσει αυτές τις συμμαχίες σε προστάτες του διεθνούς δικαίου, ενώ είναι οι ίδιες που ανέχονται -αν δεν ενθαρρύνουν- την τουρκική προκλητικότητα», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Aταλάντευτη η θέση της Ελλάδας έναντι των τουρκικών παρανομιών, λέει ο Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: