Κίνδυνος: Η κινεζική προπαγάνδα εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία

File Photo: Ο πρόεδρος της Κινας, Σι Ζιπινγκ στο Πεκίνο. EPA, XINHUA, LI XUEREN




To δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (των Damien Leloup και Harold Thibault) αναφέρεται στο γαλλόφωνο δίκτυο CGTN, το οποίο και θεωρεί πιθανά χειραγωγούμενο από το Πεκίνο, σημειώνοντας, ότι είναι το πιο δημοφιλές γαλλικό μέσο στο Facebook με 20 εκ ‘Like’και τέταρτο πιο «αγαπημένη»  ιστοσελίδα στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ειδικού ιστότοπου Socialbakers.

Ήδη από το 2007, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε επισημοποιήσει την εκστρατεία για την προώθηση της ήπιας  δύναμης κινέζικου στιλ, με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) να διαθέτει αυτή την εποχή κολοσσιαία ποσά για να αναπτύξει τα κανάλια της, προϋπάρχοντα ή νέα, στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ρωσικά ή Αραβικά, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει στο εξωτερικό.

Κατά τους δημοσιογράφους, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία το 2013 λανσάρει τον «υβριδικό πόλεμο», το κινεζικό καθεστώς επεδίωξε αρχικά έναν πολύ πιο επικεντρωμένο στόχο, αυτόν της προώθησης της κουλτούρας του, προσπαθώντας κυρίως να νομιμοποιήσει το μονοκομματικό μοντέλο και τις πολιτικές του.

Οι εκστρατείες επιρροής είχαν ήδη αναπτυχθεί σημαντικά, ιδίως ως αντίδραση στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Τον Αύγουστο του 2019, το Twitter και το Facebook ανακοίνωσαν, ότι κατήργησαν επιχειρήσεις  επιρροής, οι οποίες χρησιμοποιούσαν ψεύτικους λογαριασμούς για να διαδώσουν μηνύματα εχθρικά σε διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ.

Στα μέσα Ιουνίου, το Twitter αποκλείει και πάλι περισσότερους από 170.000 λογαριασμούς, συνδεόμενους με μια επιχείρηση επιρροής του Πεκίνου, που δημοσίευαν «κυρίως στα κινέζικα και μετέδιδαν μηνύματα ευνοϊκά για το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, καθώς και παραπλανητικές πληροφορίες, σχετικά με την πολιτική κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ ».

Επισημαίνεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατηγόρησε για πρώτη  φορά τον Ιούνιο την Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, για μια «έξαρση» «ψεύτικων ειδήσεων», κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια» επίσημων πηγών πληροφοριών της Κίνας, με σκοπό την άρνηση της ευθύνης για την πανδημία και προώθηση της αντίδρασής της.

Στις 4 Ιουνίου, το Facebook άρχισε να δημοσιεύει μια μόνιμη προειδοποίηση σε λογαριασμούς ΜΜΕ, «των οποίων η συντακτική γραμμή ελέγχεται από το κράτος», ενώ μία σχετική δήλωση σε όλες τις γλώσσες εμφανίζεται τώρα στις σελίδες του CGTN, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για τη διάδοση των θέσεων του Πεκίνου, μέσω διαφημίσεων στο Facebook.

Απέναντι σε αυτή την προπαγάνδα, ο πειρασμός ανταπάντησης είναι ισχυρός. Η ρυθμιστική αρχή  οπτικοακουστικών της Μεγάλης Βρετανία μελετά επί του παρόντος τη σκοπιμότητα του αποκλεισμού της μετάδοσης του καναλιού CGTN στα αγγλικά.

Τον Φεβρουάριο, η διοίκηση Trump κατέγραψε τα γραφεία των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ως διπλωματικές αποστολές, με το παιχνίδι να γίνεται  επικίνδυνο για την ελευθερία ενημέρωσης, καθώς το Πεκίνο απέλασε τον επόμενο μήνα όλους τους Αμερικανούς ανταποκριτές των New York Times, της Washington Post και της Wall Street Journal, μειώνοντας περαιτέρω τις πηγές πληροφοριών σχετικά με Κίνα.

ΠΗΓΗ: La propagande chinoise s’invite sur les réseaux sociaux en France, Le MondeDamien Leloup et Harold Thibault

Στο Καστελόριζο, το νησί της ταινίας “Μεσόγειος” φυσούν άνεμοι πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: