Και …κλάμα οι Τούρκοι: Τους αδικεί, ισχυρίζονται, η Ε.Ε., επειδή τους έβαλε στη μαύρη λίστα του τουρισμού

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόϊ. Photo via Twitter, @HamiAksoy2, @anadoluajansi




Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η μη συμπερίληψή της στον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω κορωνοϊού, από την 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Hami Aksoy, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε τα εξής:

«Αισθανόμαστε απογοήτευση που η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο σχετικά με τις τρίτες χώρες, για τις οποίες προτείνεται η άρση των μη υποχρεωτικών ταξιδιωτικών περιορισμών προς την ΕΕ,  από την 1η Ιουλίου 2020.

Οι προσπάθειες, τα μέτρα και τα επιτεύγματα της Τουρκίας που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του αγώνα με την επιδημία του κορωνοϊού είναι προφανή. Αυτή η απόφαση θα έπρεπε να έχει ληφθεί με αντικειμενικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψιν την επιτυχία της χώρας, η οποία μνημονεύθηκε ως παράδειγμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία έχει επιδείξει υποδειγματική αλληλεγγύη με τη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. (Η Τουρκία) θα συνεχίσει τη συνεργασία της και τη διαφανή κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά την επιδημία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αναμένουμε ότι αυτό το λάθος σε σχέση με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες μας θα διορθωθεί το συντομότερο δυνατό». 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, στο πλαίσιο δηλώσεων του, κατά τη συνάντηση με τους Επικεφαλής των Παραρτημάτων του ΑΚΡ, υποστήριξε ότι:

«Παρά την επιτυχία [της Τουρκίας], ορισμένες χώρες, ειδικά η Ευρώπη, εφαρμόζουν περιοριστικές πολιτικές απέναντι στην Τουρκία για λόγους πολιτικής και όχι υγείας. Θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, που εγείρεται ενώπιον της χώρας μας, όπως έχουμε πράξει μέχρι τώρα».

Ο Ερντογάν κυνηγάει ανεμόμυλους: Θέλει να κλείσει YouTube, Twitter, Netflix γιατί δεν τον… προσκυνάνε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: