Και η Ρωσία, μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, παρεμβαίνει για την Αγία Σοφία

FILE PHOTO: Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη Μόσχα. Photo via the Foreign Ministry of Russia




Μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και η Ρωσία αντιδρά στην πρόθεση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Όπως μεταδίδει από τη Μόσχα ο Θανάσης Αυγερινός για το ethnos.gr, είναι προφανές ότι η ρωσική διπλωματία θέλει να περάσει στην Άγκυρα με αποτελεσματικό τρόπο το μήνυμα της ρωσικής διαφωνίας σε τυχόν αλλαγές στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας».

Ειδικότερα, σημειώνει ότι με παρέμβασή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι «παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη» και ζητά από την τουρκική ηγεσία «ισορροπημένη» απόφαση, υπογραμμίζοντας τον «πανανθρώπινο» χαρακτήρα του μνημείου της UNESCO.

«Ο ναός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με περίπλοκη ιστορία», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, το οποίο επισκέπτεται ετησίως μεγάλος αριθμός τουριστών από όλες τις χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και από τη Ρωσία».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος αποφεύγει να αναφερθεί στη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ή και στην μετατροπή του ναού σε τζαμί, κάνοντας λόγο για δημόσια συζήτηση στην Τουρκία σχετικά με τη δυνατότητα «επανάληψης εκεί τακτικών μουσουλμανικών ακολουθιών» και υπογραμμίζει την «εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική σημασία του Ναού ως πανανθρώπινη κληρονομιά».

«Η Αγία Σοφία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχουμε ως αφετηρία μας ότι όλες οι απαιτήσεις, που σχετίζονται με αυτό το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων της διατήρησης και της προσβασιμότητας του μνημείου, θα τηρούνται αυστηρά», επισημαίνει με νόημα η δήλωση της Ρωσίδας εκπροσώπου.

«Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», καταλήγει η Μαρία Ζαχάροβα.

Είναι προφανές ότι η ρωσική διπλωματία θέλει να περάσει στην Άγκυρα με αποτελεσματικό τρόπο το μήνυμα της ρωσικής διαφωνίας σε τυχόν αλλαγές στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει στην τουρκική κοινή γνώμη αντανακλαστικά αντίδρασης και προπαντός χωρίς να ταυτιστεί με τις συνήθως επιτιμητικών τόνων δηλώσεις δυτικών πρωτευουσών, αλλά και χωρίς να προσβληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο το θρησκευτικό συναίσθημα είτε των ορθοδόξων χριστιανών, είτε των μουσουλμάνων, δύο από τις πλέον πολυάριθμες θρησκευτικές κοινότητες στη Ρωσία.

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου έχει ως εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είναι γνωστό, ο ναός αυτός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με μία όχι απλή ιστορία. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, της Ρωσίας περιλαμβανομένης.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια ενεργοποιήση των κοινωνικών συζητήσεων που γίνονται στην Τουρκία όσον αφορά την περαιτέρω τύχη της Αγίας Σοφίας, το ενδεχόμενο της επανέναρξης εκεί συστηματικών μουσουλμανικών λειτουργιών. Επί της αρχής ξεκινάμε από τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική σημασία του ναού ως πανανθρώπινου επιτεύγματος. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ξεκινάμε από το ότι όλες οι απαιτήσεις που συνδέονται με το καθεστώς αυτό, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησής του και της πρόσβασης στο μνημείο, θα τηρούνται αυστηρά. Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν μετρημένο χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

Όλες οι ειδήσεις για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Η Αγιά Σοφιά θα μπορούσε να επηρεάσει και τις αμερικανικές εκλογές: Η ώρα του Ντόναλντ Τραμπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: