Καταγγελία στο Politico: “Άδειασαν” τα γραφεία τουλάχιστον 50 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ευρωκοινοβούλιο. Photo via Twitter, European Parliament @Europarl_EN




Yπολογιστές, τάμπλετς και άλλο υλικό έχει κλαπεί από τα γραφεία 50 τουλάχιστον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια του lockdown, αναφέρει σήμερα το Politico μετά από καταγγελίες των εν λόγω μελών στο μέσο.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Nico Semsrott, από τον οποίο εκλάπησαν δύο υπολογιστές δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από την έλλειψη ανταπόκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή ως DG SAFE. “Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο και δεν ξέρω γιατί όλοι κλείνουν το στόμα τους”, είπε στo Politico.

  • Ο ίδιος προειδοποίησε τους συναδέλφους για τις κλοπές σε ένα ομαδικό email τη Δευτέρα και δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube που δείχνει τα αποτελέσματα της δράσης των διαρρηκτών. Είπε δε ότι η DG SAFE δεν είχε προειδοποιήσει τους ευρωβουλευτές για κλοπές.
  • Αντιθέτως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου δήλωσε στο Politico ότι τα μέλη είχαν ενημερωθεί για τις διαρρήξεις τον Απρίλιο και ότι το ΕΚ “αύξησε τον αριθμό των μέτρων ασφαλείας,” και των προσβάσεων στο κτίριο. Πρόσθεσε ότι η DG SAFE ερευνά τις κλοπές και βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός ήταν περίπου 50 ευρωβουλευτές.

Η Dita Cháranzova, Τσέχα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος για την ασφάλεια, δήλωσε ότι ζήτησε από τη DG SAFE έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις και θα την έθιγε στην προσεχή συνεδρίαση του προεδρείου, το οποίο επιβλέπει διοικητικά θέματα.

Ο Massimo Casanova, ευρωβουλευτής από την Ιταλία έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι είχε υποβάλει καταγγελία στο Κοινοβούλιο αφού κάποιοι άγνωστοι εισέβαλαν στο γραφείο του και παραβίασανν τις κλειδαριές των ντουλαπιών του.
Ο Casanova είπε ότι “δεν λείπει κανένα αντικείμενο”, αλλά θα ερευνήσει εάν έχουν κλαπεί έγγραφα.

Σύμφωνα με την πρόσφατα εγκριθείσα έκθεση απαλλαγής του Κοινοβουλίου η οποία εξετάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2018, η DG SAFE είχε 756 μέλη του προσωπικού και διαχειρίστηκε το 1,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου το 2018. Σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ για το Κοινοβούλιο, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την ασφάλεια και την επιτήρηση των κτιρίων ανέρχεται σε πιστώσεις άνω των 23 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, αναφέρει το Politico.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία: Στα χέρια των κρατών-μελών της ΕΕ τα προσχέδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: