Καμία κατανόηση για την “αυταρχική Τουρκία”, ζητούν οι ευρωβουλευτές: Ο αντιπαραγωγικός Μπορέλ…

FILE PHOTO: O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε χαιρετισμό με αγκώνες, λόγω πανδημίας. EPA, FATIH AKTAS HANDOUT




Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν έντονα την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στη Μεσόγειο και τη Λιβύη, γράφει η γερμανική εφημερίδα SZ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του ΕΛΚ, των οποίων οι κομματικοί φίλοι κυβερνούν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συζητήσει την Πέμπτη για τη «Σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, επισκέφθηκε και τις δύο χώρες και τις διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη του, δεδομένων των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

O Borrell δεν ωραιοποίησε την κατάσταση των διμερών σχέσεων με την Άγκυρα και άσκησε κριτική στην επιθετική τακτική στην Ανατολική Μεσόγειο και στο ότι η Τουρκία έχει καταστεί «ένας από τους σημαντικότερους δρώντες» στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Ωστόσο, ο Borrell θεωρεί ότι οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας, τις οποίες ζητούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία είναι αντιπαραγωγικές. Ο Borrell επιδιώκει να συζητήσει τη Δευτέρα την περαιτέρω τακτική στο πλαίσιο συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά τα σημάδια δεν δείχνουν ότι θα υπάρξει χαλάρωση.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ ζητεί να μην αφεθεί ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan να εκβιάζει. Ο φιλελεύθερος Hilde Vautmans κάνει λόγο για «αστείο»:

«Αυτή η αυταρχική Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ». Η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, προτού η ΕΕ να μπορέσει να αναβαθμίσει τη σχέση.

Από τους σοσιαλδημοκράτες, ο Nacho Sánchez Amor παραπονείται ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ΕΕ και ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ: Kein Verständnis für “autoritäre Türkei”

Η ανάλυση της Wall Street Journal για την Αγία Σοφία: Το τουρκικό πρόβλημα είναι η οικονομία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: