Καλή εξέλιξη: Αφαιρείται από την σημαία της πολιτείας του Μισισιπή τo έμβλημα της Συνομοσπονδίας των Νότιων

Η σημαία της πολιτείας του Μισισιπή από την οποία αφαιρέθηκε το έμβλημα της Συνομοσπονδίας των Νοτίων. EPA, DAN ANDERSON




Το έμβλημα της Συνομοσπονδίας των Νότιων στη σημαία του Μισισιπή μπήκε χθες στα βιβλία της Ιστορίας μετά την επικύρωση του νόμου από τον κυβερνήτη της πολιτείας που αφαιρεί αυτήν την υπενθύμιση της δουλείας.

Ο κυβερνήτης του Μισισιπή Τέιτ Ριβς υπέγραψε το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση της υπάρχουσας σημαίας της πολιτείας που περιλαμβάνει το έμβλημα της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών της Αμερικής, σε μια κίνηση που πυροδοτήθηκε από ένα ρεύμα υποστήριξης στις ΗΠΑ για κατάργηση των συμβόλων της δουλείας και του ρατσισμού.

Η αντικατάσταση της σημαίας – μακροχρόνια πηγή διαμάχης σε μια από τις νότιες πολιτείες που αποσχίστηκαν και πολέμησαν ενάντια στην κατάργηση της δουλείας στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1860 – έρχεται μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεσότα.

Ο θάνατός του προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα ενάντια στη φυλετική αδικία και την αστυνομική βαρβαρότητα και αναβίωσε αιτήματα για την απομάκρυνση αγαλμάτων ηγετών της Συνομοσπονδίας, του Χριστόφορου Κολόμβου και άλλων που θεωρούνται σύμβολα ρατσισμού και αποικιακής καταπίεσης.

«Κατανοώ την ανάγκη να μπει στην Ιστορία η σημαία του 1894 και να βρούμε μια σημαία που συμβολίζει καλύτερα όλο το Μισισιπή», δήλωσε ο Ριβς σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι όσοι θέλουν αλλαγή δεν προσπαθούν να διαγράψουν την Ιστορία». «Αυτή δεν είναι μια πολιτική χειρονομία, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούμε ως μια οικογένεια του Μισισιπή, να συμφιλιωθούμε και να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, πριν υπογράψει αυτόν τον νόμο.

Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής για το σχεδιασμό μιας νέας πολιτειακής σημαίας. Οι πολίτες του Μισισιπή, σχεδόν το 40% των οποίων είναι Αφροαμερικανοί, θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί μια καινούργια.

Η σημαία, η οποία περιελάμβανε τη σημαία της Συνομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών, κυμάτιζε πάνω από το Καπιτώλιο της πολιτείας στο Τζάκσον για 126 χρόνια. Καταργήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και γερουσιαστές του Μισισιπή.

Το Μισισίπι ήταν η τελευταία αμερικανική πολιτεία που είχε στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Επέστρεψε ο πανικός στις ΗΠΑ: Πάνω από 1.000 νεκροί σε 24 ώρες για πρώτη φορά μετά τις 10 Ιουνίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: