Καύσωνας και σε Μαξίμου: Τα σχέδια, τα πρόσωπα, η NAVTEX και ο ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργικού Συμβούλιου, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 29/4/2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η κατ΄ επίφαση τουλάχιστον και προσωρινή μείωση της έντασης με την Τουρκία στο Αιγαίο μάλλον φέρνει στον… αφρό εκ νέου τα σενάρια για τον ανασχηματισμό.

Άλλωστε πολλοί τον είχαν σίγουρο αλλά, η NAVTEX που έφερε συναγερμό ανέβαλε και βέβαια αυτονόητα οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα ανέβασε συνέχεια τον πήχη.

Τα τελευταία ωστόσο 24ωρα φαίνεται πως άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν τα σενάρια για ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, μετά και το ταξίδι- αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αντίπαρο και τη συνάντηση με τον Τομ Χανκς, πολλοί αισθάνθηκαν πως πήρε πήρε μια καλή ανάσα ο πρωθυπουργός και αυτό θα έχει έχει ένα θετικό πρόσημο στους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Βέβαια η επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή εκτιμούν πως αρκετοί πως θα είναι και ιδιαίτερη. Γιατί από τη μια, ίσως ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αλλαγές ενόψει της Παρασκευής και το νέο σχήμα να συνεδριάσει τότε είτε θα προηγηθούν οι διακοπές -με ορίζοντα μάλιστα, μετά το Δεκαπενταύγουστο κι άμα τη επιστροφή όλων, ανακοινωθούν οι αλλαγές. Επισημαίνεται πως, παρά τις ιδιαιτερότητες της περιόδου στα εθνικά και ταυτοχρόνως στην αντιμετώπισης της πανδημίας, η ΔΕΘ το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, πάντα υπάρχει στον παρανομαστή του πολιτικού ημερολογίου.

Στο σημείο που συγκλίνουν πάντως όλες οι πληροφορίες μέχρι τώρα είναι πως επ ‘ ουδενί -μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου- ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά… τυφώνα, μιας και δεν θα είναι σαρωτικός. Μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δομικός και το σημείο κλειδί σε αυτό θα είναι η διαχείριση των αναμενόμενων βέβαια αλλά εξασφαλισμένων και μεγάλων «πακέτων» από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΕ.

Μέχρι τώρα, φαίνεται πως ο Θόδωρος Σκυλακάκης συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι ο επικεφαλής της διαχείρισης του πακέτου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, με αρμοδιότητα τα χρήματα αυτά. Επιπρόσθετα, πολλοί αναφέρουν πως δίπλα του δεν θεωρείται απίθανο να μην αναβαθμιστεί και ο σημερινός γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Από εκεί και πέρα, μεγάλες αλλαγές δεν αναμένονται σε επίπεδο υπουργών. Τα προβλήματα στα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας είναι γνωστά και πλέον αρκετά συσσωρευμένα, με τους δύο επικεφαλής να θεωρούνται υπ’ ατμόν. Αλλαγές αναμένονται και στο επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Στέλιο Πέτσα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο, να πηγαίνει σε παραγωγικό υπουργείο. Ο κ. Πέτσας πάντως γνωρίζει και οικονομικά, έχει διατελέσει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γεγονός που δεν αποκλείει την αξιοποίησή του στη νέα δομή. Ενα από τα ονόματα που συζητιούνται για τη θέση του εκπροσώπου είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός. Για την ίδια θέση είχε γίνει συζήτηση και για τον βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Ταραντίλη, ο οποίος φαίνεται να οδεύει για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που σήμερα κατέχει ο Βασίλης Διγαλάκης.

Επίσης, καθώς πολλές παράμετροι δεν είναι και αρκετά σαφείς, μια άλλη πτυχή των τελευτραίων συζητ΄’ησεων δείχνει πως ο Βασίλης Κικίλιας ίσως και να επιθυμούσε να αφήσει το υπουργείο Υγείας και ισχυρός μετά την κρίση του κορωναϊού να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, που οι πκληροφορίες αναφέρουν πως κάτι τέτοιο ακούει στο όνομα “Υπουργείο Τουρισμού”.
Εν κατακλείδι, πάντως δεν αναμένονται αλλαγές, όπως όλα δείχνουν στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπως δεν αναμένονται και αλλαγές στο δίδυμο της οδού Νίκης, Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τα ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με πληροφορίες HJ και από kathimerini.gr, ethnos.gr, efsyn.gr

Χαρίτσης: “Η κυβέρνηση έχει σχέδιο επιβολής, διά της πλαγίας οδού, πολιτικών λιτότητας”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: