Υπήρχε ανάγκη για νέο τζαμί; ερωτά Τούρκος αρθρογράφος: Περαστικά Αγία Σοφία…

File Photo: Οπαδοί του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφίζονται μπροστά στο ναό, μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. EPA, ERDEM SAHIN




Άρθρο γνώμης στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü (του Emin Çölaşan) με τίτλο «Περαστικά Αγία Σοφία», σημειώνει:

«Υπήρχε ανάγκη για νέο τζαμί; Φυσικά και όχι. Πηγαίνετε γύρω από την περιοχή της Αγίας Σοφίας και σε μερικά βήματα θα δείτε το τζαμί Sultanahmet, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά όχι μόνον της Κωνσταντινούπολης, αλλά και όλου του κόσμου».

Σύμφωνα με τον συντάκτη «τώρα μπορούμε να δούμε το πόσο εύστοχη ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934, την περίοδο του Atatürk, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Σήμερα άρχισαν να κραυγάζουν πως το διάταγμα αυτό δεν είχε ισχύ, κάτι που αποτελεί ψεύτικο ισχυρισμό τον οποίο οι ερευνητές αντέκρουσαν με παραδείγματα από τον Τύπο της εποχής»

Το δικαστικό σώμα φυσικά –τονίζει- και θα έκανε αποδεκτό το αίτημα ακύρωσης, καθώς κάτι τέτοιο ήταν μονόδρομος. Και προσθέτει «αγαπητοί αναγνώστες, ποιο το όφελος από το ότι έγινε η Αγία Σοφία εκ νέου τζαμί;».

Για να απαντήσει πως δεν υπάρχει όφελος, ενώ μοναδικός σκοπός ήταν να κινητοποιήσουν εκ νέου τις μάζες που ψήφισαν το ΑΚΡ, «προκειμένου να αποσπάσουν ένα ευχαριστώ και ψήφους. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ, η UNESCO και όλες οι σημαντικές χώρες και οργανισμοί αντιτίθενται στην απόφαση αυτή» (δεν συμπεριλαμβάνω τους Πατριάρχες, Επισκόπους, ιερείς που δεν υπολογίζω και για εμένα βρίσκονται εκτός πεδίου).

  • Μέχρι τώρα από κανένα σημείο του κόσμου δεν υπήρξε δήλωση «μπράβο είμαστε μαζί σας». Και μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι ούτε από τις ένδοξες και γενναίες χώρες ισλαμικές χώρες (σαχλαμάρες) πού εμείς θεωρούμε ως αδέλφια και φίλους, υπήρξε μήνυμα υποστήριξης. Που είναι οι ισλαμικές χώρες πού πολεμούμε για χάρη τους και έχουμε μάρτυρες; Δεν ακούστηκε «κιχ» από κανέναν και κανείς δεν λέει να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

Αγαπητοί αναγνώστες δείτε τι θα γίνει όταν στην πράξη μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία» (και αναφέρεται στην αγορά χαλιών για την κάλυψη του δαπέδου για την προσευχή και στο γεγονός ότι θα αναμειγνύονται οι τουρίστες με τους πιστούς).

Και ο Çölaşan καταλήγει πως «το μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί κυριολεκτικά ένα μηχάνημα παραγωγής χρημάτων για την Τουρκία. Μετά το Topkapi είναι το δεύτερο μουσείο που αποφέρει έσοδα στη χώρα. Είναι ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τι να πω; Αφού επιμένουν τόσο, ίσως όταν η Αγία Σοφία γίνει στην πράξη τζαμί θα μειωθεί η ανεργία, όλα θα γίνουν φθηνότερα και θα χαμογελάσουν οι πολίτες!».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Sözcü (Emin Çölaşan)

Οι γαμπροί ομιλούν εκ μέρους των πεθερών: Ο Τραμπ και ο Ερντογάν θα μείνουν μαζί μέχρι το τέλος;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: