Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας, λέει ο Νίκος Βούτσης: Τοξικότητα, η σκανδαλολογία

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής. Φωτογραφία via facebook live




Υπάρχει ένα ζήτημα Δημοκρατίας και αυτό οφείλεται στον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τα πράγματα.

Αυτό υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο κανάλι και τους δημοσιογράφους Αλεξία Κουλούρη και Λάμπρο Πέγκο.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «πλευρές αυτού του ζητήματος είναι το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση για την επί της ουσίας κατάργηση των διαδηλώσεων, το πλήρες αδιέξοδο στην προανακριτική για τη Novartis και το περίφημο σκάνδαλο της αδιαφανούς διάθεσης των 20 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ. Υπάρχουν πολλές πλευρές, οι οποίες κατατείνουν στο ότι υπάρχει ένα ζήτημα Δημοκρατίας».

Άρα, συνέχισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, η σκανδαλολογία, στην οποία έχουν επιδοθεί «κύκλοι» τον τελευταίο μήνα, προφανώς με την επίνευση, την ανοχή και τη στήριξη και της κορυφής της ηγεσίας της ΝΔ, έχει ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό από αυτά τα κεντρικά ζητήματα, στα οποία τώρα θα πρέπει κανείς να πάρει θέση. Διότι το μείζον ζήτημα είναι το κοινωνικό ζήτημα. Το μεγάλο κάδρο είναι το κοινωνικό θέμα έτσι όπως ανακύπτει μετά την πανδημία και το τι περιμένουμε τους επόμενους μήνες όπως την αύξηση της ανεργίας και το πρόβλημα στην οικονομία. Η Κυβέρνηση της ΝΔ επειδή θέλει να χειραγωγήσει κάποιες εξελίξεις, ακόμα και προληπτικά, έχει κάνει αυτήν την επιλογή. Δηλαδή, μέσω κασετών, διαρροών, δικαστικών υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη διαμορφώνει δυστυχώς ένα τοξικό κλίμα.

Τί είπε για Αλαβάνο και Κωνσταντόπουλο

Ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Κωνσταντόπουλος, ηγέτες οι οποίοι είχαν δώσει το δικό τους αποτύπωμα και σε δύσκολα χρόνια για την Αριστερά είναι πολιτικοί αντίπαλοι εδώ και 5 χρόνια. Είχαν μια διαφορετική πολιτική άποψη. Σε σχέση με τη δραχμή ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε υπογράψει ως δικηγόρος και για εμένα και για τον Αλέξη Τσίπρα και για τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας εγκλήσεις της πρώην Προέδρου της Βουλής για εσχάτη προδοσία σε σχέση με εθνικά ζητήματα αυτά τα χρόνια. Άρα, μιλάνε ως πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άνθρωποι που νοιάζονται αυτή τη στιγμή για την πορεία και τη διαμόρφωση της Αριστεράς. Τέτοια Αριστερά που να έχει πάρει 4 φορές από 27% μέχρι 37% και να είναι το αντίπαλο δέος της νεοφιλελεύθερης, δεξιάς παράταξης δεν υπήρχε επί των ημερών μας γιατί κι εγώ είμαι επί των ημερών αυτών των κυρίων.

Σε κάθε παράταξη υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ιδιαίτερα στην Αριστερά, αυτοβούλως και εθελοντικά, δίνουν το χρόνο τους, την εμπειρία τους, τη ζωή τους. Διότι μέσα στην Αριστερά είναι πολύ βιωματική η σχέση μας με την πολιτική. Από εκεί και πέρα σε κάθε φάση, σε κάθε συγκυρία, ανάλογα με τα πολιτικά επίδικα που μπαίνουν κι όταν μάλιστα μιλάς για μία κυβερνώσα Αριστερά, άλλοι απομακρύνονται άλλοι μένουν και άλλοι έρχονται. Για παράδειγμα, δεν αναφερθήκατε σε πάρα πολλούς συντρόφους μας και βουλευτές μας, 26 ήταν στον αριθμό που έφυγαν το 2015. Έφυγε ένα ολόκληρο κομμάτι με αξιόμαχα και εξαιρετικά στελέχη τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική. Σε κάθε πολιτική παράταξη υπάρχουν μετακινήσεις και διαφοροποιήσεις. Αρκεί αυτές να γίνονται στη βάση πολιτικής αντίληψης, πολιτικής πλατφόρμας, πολιτικής αντιδικίας αν θέλετε ή και προσωπικής διαδρομής. Να μην είναι απόρροια προσεγγίσεων άλλου τύπου.

Αναζητώντας τη μεγάλη ευρύτερη προοδευτική παράταξη

Το μεγάλο ζήτημα αυτή την στιγμή είναι να διαμορφωθεί η μεγάλη ευρύτερη προοδευτική παράταξη με πυρήνα και ραχοκοκαλιά την ριζοσπαστική Αριστερά ως μια φερέγγυα, πειστική και ελπιδοφόρα εναλλακτική πρόταση για τομές συγκεκριμένες που πρέπει να γίνουν σε προγραμματικά ζητήματα, ιδιαίτερα στον νέο κόσμο που βρισκόμαστε μετά τον κορωνοϊό. Σε όλο τον κόσμο ήρθαν σε εμπλοκή όλες οι κρίσεις. Κλιματική κρίση, πανδημία, οικονομική κρίση, προσφυγικό – μεταναστευτικό, πέμπτη γενιά τεχνολογίας. Όλα αυτά μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία τα καταγράφαμε παρατακτικά, σαν κρίσεις που υπάρχουν στο κόσμο. Τώρα φάνηκε ότι η μια κρίση ανατροφοδοτεί την άλλη και άρα τίθενται και ζητήματα πολύ σημαντικά και για την δημοκρατία. Η Αριστερά κατά την γνώμη μου, γιατί αυτά είναι τα μεγάλα επίδικα, θα πρέπει προγραμματικά να προσεγγίσει αυτά τα θέματα διότι ο κόσμος το έχει ανάγκη. Τα παιδιά μας πέρασαν μια δεκάχρονη οικονομική κρίση και ακόμα έχουν μπροστά τους όλο αυτό το φάσμα κρίσεων. Το αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα σπάσιμο σε σχέση με την συνέχεια των γενεών.

Το νομοσχέδιο για τις πορείες

Το νομοσχέδιο για τις πορείες ήρθε δυστυχώς για να δημιουργήσει προβλήματα και όχι να λύσει. Δεν πρόκειται περί σοβαρής προσπάθειας διότι ήδη υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Δένδια από το 2013, που δίνει την δυνατότητα όταν είναι είκοσι, τριάντα άτομα να τους υποδεικνύει η αστυνομία και να πορεύονται στο περιθώριο του δρόμου ή στο πεζοδρόμιο. Αυτό υπάρχει και μένει να εφαρμοστεί. Δεν πρόκειται περί αυτού όμως. Το νομοσχέδιο της κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις πορείες έρχεται προληπτικά για να μην γίνουν αυθεντικές, ελεύθερες διαδηλώσεις που θα προκύψουν σε όλη την Ελλάδα με βάση το κοινωνικό ζήτημα το οποίο ανακύπτει. Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει την κοινωνία στον καναπέ, τη θέλει σιωπηλή και χειραγωγούμενη. Όσο μπορεί βέβαια αυτό να το πετύχει διότι είναι προφανές ότι αρκετά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι έχουν την δική τους διαδρομή και πορεία.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Γεραπετρίτης καλεί τον Τσίπρα να τοποθετηθεί καθαρά στην υπόθεση Καλογρίτσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: