Είναι η πιο κοντινή φωτογραφία του Ήλιου που τραβήχτηκε ποτέ: Στα 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα…

Μια απ’ τις πρώτες φωτογραφίες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Solar Orbiter/EUI Team (ESA and NASA) EPA/SOLAR ORBITER/EUI TEAM HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Νέες φωτογραφίες του Ήλιου που τραβήχτηκαν από απόσταση μόλις 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνειά του και οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, είναι οι πιο κοντινές που έχουν καταγραφεί ποτέ από κάμερα. Προέρχονται από τon Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος [ESA] και, συγκεκριμένα, από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Solar Orbiter, το οποίο εκτοξεύθηκε και άρχισε την επιχείρησή του τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Εξαιρετικής ποιότητας» είχε χαρακτηρίσει προ ημερών τις πολυαναμενόμενες φωτογραφίες, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Έλληνας αστροφυσικός και αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος του Solar Orbiter, Γιάννης Ζουγανέλης.

Ο κ. Ζουγανέλης είναι ο πρώτος Έλληνας στο προσωπικό του ESA που συμμετέχει σε τέτοια θέση ευθύνης επιστημονικής αποστολής.

Όπως ανέφερε προ ημερών «οι πρώτες εικόνες που φτάνουν από το Solar Orbiter είναι εξαιρετικής ποιότητας και αποκαλύπτουν νέα και πολύ ενδιαφέροντα φαινόμενα, που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Είμαστε ακόμα στις αρχικές φάσεις της αποστολής και ήδη βλέπουμε ότι ο Ήλιος είναι ακόμα πιο σύνθετος από ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα. Αν και θα χρειαστεί πολλή ανάλυση πριν μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, οι νέες αυτές παρατηρήσεις μπορούν να ενισχύσουν ορισμένες θεωρίες σχετικά με τα άλυτα μυστήρια του Ήλιου, όπως είναι η θέρμανση του στέμματος και η επιτάχυνση του ηλιακού ανέμου. Είναι η πρώτη φορά που κοιτάμε τον Ήλιο από τόσο κοντά και στα επόμενα χρόνια που θα πλησιάσουμε όλο και περισσότερο, αναμένουμε περισσότερες εκπλήξεις σαν αυτήν που θα παρουσιάσουμε στις 16 Ιουλίου».

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν ληφθεί άλλες φωτογραφίες του Ήλιου από τόσο κοντινή απόσταση.Το σκάφος, που θα κάνει εν καιρώ ακόμη πιο κοντές προσεγγίσεις στον Ήλιο, τώρα προσαρμόζεται σταδιακά στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.

Μόλις εισέλθει στην κυρίως επιστημονική φάση του, που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021, θα πλησιάσει έως τα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου, πιο κοντά και από τον Ερμή. Οι διαχειριστές του διαστημοπλοίου θα δώσουν σταδιακά μία κλίση στην τροχιά του Solar Orbiter, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια της πρώτης στην ιστορία φωτογράφησης των πόλων του Ήλιου.

Ελληνικός δάκτυλος… πίσω από τις εκπληκτικές πρώτες φωτογραφίες του Ηλιου από το ευρωπαϊκό Solar Orbiter

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: