Ιμάμογλου και Κιλιντσάρογλου αρνούνται να γίνουν ντεκόρ στην άθλια φιέστα της Αγιάς Σοφιάς

File photo: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου EPA, ERDEM SAHIN




Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέρριψαν την πρόσκληση για συμμετοχή στην προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.

Την πρόσκληση αποδέχτηκε η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται να ανοίξει η Αγία Σοφία, τη μέρα της προσευχής θα είναι στην Άγκυρα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Λωζάνης.

Στο μεταξύ η εφημερίδα Μιλλιέτ αποκαλύπτει ότι οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν να καλύψουν με ηλεκτρικές κουρτίνες τις αγιογραφίες εντός του μνημείου οι οποίες θα κλείνουν και θα ανοίγουν σε ένα λεπτό, την ώρα της προσευχής και θα ανοίγουν αμέσως μετά για τους τουρίστες. Οι ειδικοί απέρριψαν το σύστημα φωτοσκίασης επειδή θα προκαλεί ζημιά στα ψηφιδωτά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να καλυφθούν η 6,5 μέτρων αγιογραφία της Θεοτόκου, η 7,5 μέτρων αγιογραφία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και οι αγιογραφίες των Σεραφείμ. Το Ομφάλιον, οι μαρμάρινες πλάκες που σχηματίζουν σχήμα ομφαλού στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας θα καλυφθεί από το χαλί. Για να μην πάθει ζημιά το πάτωμα, κάτω από χαλί θα τοποθετήσουν ειδικό ύφασμα. Τα ψηφιδωτά της Δέησης, των Κομνηνών, της Ζωής, των Αυτοκρατόρων και των Πατριαρχών στον γυναικωνίτη δεν θα καλυφθούν.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ ετοιμάστηκε επίσης και ντοκιμαντέρ που θα υποβληθεί τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στην ΟΥΝΕΣΚΟ το οποίο θα εξηγεί ότι με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν θα υπάρξει καμιά ζημιά στο μνημείο. Εν τω μεταξύ σε όσους θα συμμετάσχουν στην προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας την Παρασκευή θα μοιραστεί από ένα χαλάκι μιας χρήσης και μάσκα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου 

Κωνσταντινούπολη, ΤΟΥΡΚΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Χουριέτ για Αγία Σοφία: Πάνω από 1.000 άτομα στην προσευχή-Ποιοι αρχηγοί κρατών αναμένονται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: