Είκοσι πέντε νέα κρούσματα κορωναϊού στην Κύπρο την Παρασκευή: Επιπρόσθετα μέτρα στη Λεμεσό

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αρχές. ΚΥΠΕ
Είκοσι πέντε νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 ανακοίνωσε την Παρασκευή η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1.850 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι από ιδιωτική πρωτοβουλία εντοπίστηκε ένα άτομο, το οποίο επέστρεψε από Ελλάδα και υποβλήθηκε ιδιωτικά σε εργαστηριακή εξέταση, ενώ από το πρόγραμμα 10.000 εργαζομένων εντοπίστηκε μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, που ήρθε στις 25/7 στην Κύπρο με αρνητικό τεστ.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας η συγκεκριμένη γυναίκα έκανε την εξέταση πριν εργοδοτηθεί σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Επαρχία Αμμοχώστου, μετά από αίτημα του εργοδότη της.

Εξάλλου, εντοπίστηκαν άλλα δύο άτομα που είχαν συμπτώματα και παραπέμφθηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, καθώς επίσης ένα άτομο που ήρθε στην Κύπρο από Βηρυτό.

Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν 9 κρούσματα, τα οποία είχαν επαφή με άτομο που διαγνώστηκε στις 28/7 και συγκεκριμένα Ουκρανή, που διαμένει στη Λεμεσό.

Επιπλέον, 5 άτομα μετά από επαφή με κρούσμα, που εντοπίστηκε χθες και που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στην Λεμεσό.
Σύμφωνα με πάντα με το Υπουργείο Υγείας εντοπίστηκε, επίσης, ένα κρούσμα το οποίο είχε επαφή με άτομο που διαγνώστηκε στις 29/7 από την Λεμεσό και πέντε άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε έρθει από τις ΗΠΑ

Τονίζεται ότι τα 15 από τα 20 άτομα της ιχνηλάτησης, ενώ προγραμματίστηκαν για δειγματοληψίες στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης και έπρεπε να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, παραβίασαν την καραντίνα τους, ώστε να μεταβούν σε ιδιωτικό εργαστήριο και να κάνουν την εξέταση ιδιωτικά.

Το αρμόδιο Υπουργείο τονίζει ότι «αυτό αποτελεί παραβίαση των πρωτοκόλλων».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής το εργαστήριο, που ανέλαβε τη σύμβαση του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου δεν έχει στείλει αποτελέσματα από τα δείγματα που λήφθηκαν, για να σημειώσει ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα αργότερα.

Σημειώνεται ακόμα ότι στην ανακοίνωση χθες βράδυ για 6 κρούσματα από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο, εκ παραδρομής ανακοινώθηκε 1 άτομο, που ήταν ήδη γνωστό κρούσμα, επομένως από εκεί προέκυψαν 5 κρούσματα και όχι 6.

Αναλυτικότερα το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι από 676 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψε 1 κρούσμα, ενώ από 129 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10.000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Περαιτέρω, σημειώνει ότι από 796 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων προέκυψε 1 κρούσμα, ενώ από 42 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας προέκυψαν 2 κρούσματα.

Επίσης, από 123 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψαν 20 κρούσματα.

Στο μεταξύ, έχουν διεκπεραιωθεί και άλλες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος, όπως από τα δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, ολοκληρώθηκαν 75 εργαστηριακές διαγνώσεις και από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων διεκπεραιώθηκαν 9 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1.114.

Τέλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται εφτά άτομα, ένα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση κορωναϊού αποφάσισε ο Δήμος Λεμεσού

Με εντατικοποίηση των ελέγχων και των ψεκασμών δημοτικών και δημόσιων χώρων και κλείσιμο παιδότοπων, ο Δήμος Λεμεσού επιχειρεί να συνδράμει στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών κορωνοϊού στην πόλη.

Σε έκτακτη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν την ενίσχυση των συνεργείων του Δήμου, με στόχο την αποτελεσματικότερη επιτήρηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους, των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκαν μέτρα που θα είναι υποβοηθητικά και υποστηρικτικά των όσων άλλων μέτρων ισχύουν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ψεκασμών, τόσο δημοτικών και δημοσίων χώρων, όσο και χώρων που αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού (π.χ στάσεις λεωφορείων, κάδοι σκυβάλων κ.α) και αναστολή λειτουργίας παιδότοπων στην Επίχωση, στο Δημόσιο Κήπο και στις δημόσιες πλατείες Αναγέννησης και Φιλελλήνων.

Εξάλλου, προστίθεται θα ληφθούν μέτρα ρύθμισης διακίνησης πεζών στην Επίχωση με πινακίδες και διαχωριστική λωρίδα, θα υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα και σχολαστική επιτήρηση σε όλες τις ανοικτές εκδηλώσεις του Δήμου με εφαρμογή των όσων προνοούνται στα σχετικά πρωτόκολλα και τέλος, «πολύ αυστηρή επιτήρηση των λαϊκών αγορών».

Ο Δήμος Λεμεσού διευκρινίζει ότι παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα λαμβάνει και τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε συνεννόηση πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ευθύνης και συστράτευσης όλων, στην προσπάθεια αναχαίτισης της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΚΥΠΕ, Σταύρος Κονιώτης
Λευκωσία, Λεμεσός, Κύπρος

 

Ανησυχία στην Κύπρο για τον covid-19: Νέα μέτρα, πρόστιμα και έκκληση Αναστασιάδη


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: