Ικανοποίηση στη Λευκωσία για τη Σύνοδο: Λάβαμε περισσότερα, γερά θεμέλια με τα 2,7 δισ.

File Photo: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα που έχουμε εξασφαλίσει για την Κύπρο.Πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξεως των 2,7 δισ.  ευρώ, το οποίο κατ’ αναλογία πληθυσμού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για ένα κράτος-μέλος των 800.000 κατοίκων. Πέραν αυτού, όμως, θα υπάρξουν στο προσεχές διάστημα προτάσεις προς τον ΠτΔ, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως αυτό το κονδύλι για να μπουν τα πλέον γερά θεμέλια προς αξιοποίησή του, τόσο για να μην χαθεί ούτε ευρώ όσο και για να αξιοποιηθεί προς όφελος του κυπριακού λαού και μάλιστα μακροπρόθεσμα».

Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, Θεοδόσης Τσιόλας.

Ο κ. Τσιόλας, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ. Κούσιο και υπηρεσιακούς παράγοντες, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από απόλυτα συντονισμένες προσπάθειες των κρατικών φορέων, του διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του ΠτΔ, της ΓΔ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αιτήθηκε και εξασφάλισε 250 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον απ’ ό,τι προβλεπόταν για τη χώρα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Μάιο.

«Ο Πρόεδρος ζήτησε και εξασφάλισε ακόμη 250 εκατομμύρια από τη Σύνοδο Κορυφής. Στα χρήματα αυτά, 100 εκατομμύρια προστέθηκαν ως αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως νησιωτικό κράτος-μέλος. Μας δόθηκαν περαιτέρω 100 εκατ. κατόπιν αιτήματος του ΠτΔ ως κατανομή για το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής και ακόμη 50 εκατ. ως επιπρόσθετη κατανομή Αγροτικής Ανάπτυξης. Οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι μέσα από αυτήν την τεράστια προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες όλα τα αιτήματα της Κύπρου ικανοποιήθηκαν. Είχαν ήδη γίνει γνωστά και υποστηρίχθηκαν, τόσο από το γραφείο του ίδιου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και από τους άλλους ηγέτες που συμμετείχαν στις εργασίες του Συμβουλίου. Αν συγκρίνουμε το προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020, μιλάμε για ένα ποσόν της τάξεως των 1,492 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμο για να απορροφηθεί από τα κρατικά κονδύλια. Τώρα το ποσόν αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Ταμείου Ανάπτυξης».

Επίσης, ο κ. Τσιόλας επισημαίνει με έμφαση ότι στις προσπάθειες συμμετείχαν εξ αρχής ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών, όπως και άλλοι σημαίνοντες παράγοντες, ενώ τα χρήματα θα διατεθούν για την ανάκαμψη της Οικονομίας, μέσα από στοχευμένες δράσεις και σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο και «δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ».

«Θεωρούμε ότι με αυτά που κερδίσαμε τόσο σε ό,τι αφορά το ΠΔΠ όσο και το Ταμείο Ανάπτυξης, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πανδημίας και να βοηθήσουμε την Οικονομία -μέσω των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων- να ανακάμψει και να σταθεροποιηθεί, αλλά και να προχωρήσουμε με ρυθμούς ανάπτυξης που θα μας επιτρέψουν να μην έχουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια», καταλήγει.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Μ. Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Το Νοέμβριο στο κακουργιοδικείο η δίκη για την απάτη με τους αστέγους στη Λεμεσό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: