Ιδού τι διακυβεύεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αυξάνονται και πάλι

FILE PHOTO: Πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Photo via Twitter, @tcsavunma




Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία έχει μακρόχρονη ιστορία, αναζωπυρώθηκε ξανά, μετά τη δήλωση της Άγκυρας πως προτίθεται να αποστείλει πλοίο για τη διεξαγωγή θαλασσίων ερευνών σε ύδατα, τα οποία και οι δυο χώρες θεωρούν οτι τους ανήκουν.

Τα παραπάνω γράφει το πρακτορείο Bloomberg σε κείμενο των Ant Onur Tugwell Paul, και Nikas, Sotiris.

Αυτή τη στιγμή, καμιά πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση, η οποία θα είχε δραματικές συνέπειες, οι οποίες θα επεκτείνονταν πέρα από την περιοχή.

Το άρθρο επισημαίνει την πρόθεση της Τουρκίας να αποστείλει πλοίο στις 21 Ιουλίου εντός της υφαλοκρηπίδας του Καστελορίζου. Η Τουρκία απορρίπτει τον ισχυρισμό της Ελλάδος με το αντεπιχείρημα πως το νησί είναι πολύ μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Το άρθρο επισημαίνει πως και στο παρελθόν οι δυο χώρες έχουν βρεθεί πολύ κοντά στη σύγκρουση.

Σήμερα, μια ελληνοτουρκική σύγκρουση θα περιέπλεκε τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ανάγκαζε και άλλες χώρες να εμπλακούν. Αφού κάνει μια σύντομη αναδρομή στις αιτίες της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το άρθρο σημειώνει πως, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων από την Κύπρο, καθώς και την υπογραφή του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο αποτελεί το έρεισμα διεκδικήσεων από πλευράς της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι ένα ακόμα ζήτημα που προκαλεί εντάσσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, οι οποίες στηρίζουν σε διαφορετική νομική βάση τους ισχυρισμούς τους. Το ελληνικό επιχείρημα, το οποίο ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, στο ερώτημα αν θα υπάρξει επέμβαση κάποιου παράγοντα, το άρθρο επισημαίνει πως, οι ΗΠΑ έχουν επέμβει στο παρελθόν, οι Βρυξέλλες έχουν χάσει την επιρροή τους στην Άγκυρα, ενώ η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα αποφεύγει να αναμειχθεί όταν Ελλάδα και Τουρκία αρχίζουν τους διαξιφισμούς.

ΠΗΓΗ: Politics:Here’s What Is at Stake as Turkey-Greece Tensions Rise Again

Μικρή η πολιτική απήχηση στους Τούρκους πολίτες για την Αγία Σοφία, γράφει η Wall Street Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: