Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στο μαγευτικό Καστελόριζο: Οι απειλές δεν κάμπτουν το φρόνημα

Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στο μαγευτικό και ηρωικό Καστελόριζο. Το φρόνημα είναι υψηλό και δεν το επηρεάζουν οι απειλές. Φωτογραφία 23 Ιουλίου 2020 Hellas Journal




Οι λίγες εκατοντάδες των κατοίκων του μαγευτικού Καστελόριζο και οι λιγοστοί επισκέπτες τους, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους και φέτος το καλοκαίρι.

Στη εσχατιά της ελληνικής επικράτειας, η επιμονή τους να παραμένουν εκεί φυλάττοντας σύγχρονες Θερμοπύλες είναι πράγματι ηρωική και δείχνει το υψηλό φρόνημα και το σθένος με το οποίο έχουν μπολιαστεί μέσα στους αιώνες.

Οι φήμες και οι απειλές δεν τους αγγίζουν. Έχουν ακούσει και έχουν δει πολλά. Επιπλέον γνωρίζουν ότι σε μια ενδεχόμενη δύσκολη στιγμή δεν θα μείνουν μόνοι τους.

Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 492 κατοίκων, που διαβιούν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στο νησί. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος ενός μικρού συμπλέγματος, που ονομάζεται σύμπλεγμα Καστελόριζου ή σύμπλεγμα Μεγίστης και περιλαμβάνει τις νησίδες και βραχονησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Βουτσάκια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα, Στρογγυλή, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά, που ανήκουν στην Ελλάδα.

Οι προαναφερθείσες 14 νησίδες/βραχονησίδες αποτελούν τον Δήμο Μεγίστης, με την Στρογγυλή να αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.

Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo.

Το Καστελόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκώς (2-4 ώρες) και αεροπορικώς (45 λεπτά) με τη Ρόδο.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι, με το οποίο το συνδέει ο μοναδικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος του νησιού. Η δημόσια συγκοινωνία διεξάγεται με ένα ταξί και ένα μικρό λεωφορείο -το τελευταίο μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-, που εκτελούν το δρομολόγιο για το αεροδρόμιο.

Το υπόλοιπο νησί εξερευνάται με τα πόδια, μέσω ενός δικτύου φυσικών μονοπατιών. Για τα σκάφη, λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού στο λιμάνι του Καστελόριζου. Υπάρχει επίσης ταχυδρομείο, τράπεζα, ιατρείο και διάφορα μικρά καταστήματα για τις βασικές ανάγκες. Στην περιοχή «Χωράφια» βρίσκεται το τριθέσιο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του νησιού.

Hellas Journal, με πληροφορίες και από https://el.wikipedia.org/

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Έγινε μπλε το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη: Κινήσεις αποτροπής από την Ελλάδα που απορρίπτει τα τετελεσμένα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: