Η Βόζεμπεργκ κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τουρκικά fake news εναντίον της Ελλάδας

File Photo: H ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΑΠΕ – ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Παρέμβαση Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα τουρκικά fake news εναντίον της Ελλάδας.

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στηλίτευσε σε έντονο ύφος την τουρκική προπαγάνδα που κλιμακώνεται σε βάρος της χώρας μας με ανυπόστατες κατηγορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών, που επιχειρούν να περάσουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης κα Ασύλου, κ. Ν. Μηταράκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γ. Κουμουτσάκος, έγινε εκτενής αναφορά στα δημοσιεύματα περί εικαζόμενων θανάτων αλλοδαπών στα χερσαία σύνορα από ελληνικά πυρά και για δήθεν παράνομες απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στις ψευδείς ειδήσεις και τις υποτιθέμενες καταγγελίες που διασύρουν διεθνώς τη χώρα χωρίς σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Βόζεμπεργκ απηύθηνε σχετικό ερώτημα στον αρμόδιο Έλληνα υπουργό, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι καμία επίσημη καταγγελία δεν έχει κατατεθεί στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων στον Έβρο, που να επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου από τις ελληνικές αρχές.

Παρακολουθείστε την παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ πατώντας εδώ

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ έχει ως ακολούθως:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του προβλήματος, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων και κυρίως, φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και προωθώντας τις πολιτικές που υπηρετούν το ευρωπαϊκό δίκαιο και εναρμονίζονται με το διεθνές δίκαιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.

Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε παρούσα την τουρκική προπαγάνδα. Ξέρουμε ότι τον Μάρτιο εκβιάστηκε η Ελλάδα και η Ε.Ε. με τους 60.000 και πλέον απελπισμένους ανθρώπους στα βόρεια σύνορα στον Έβρο. Η υπόθεση διευθετήθηκε με απόλυτα νόμιμο τρόπο και σεβασμό στο δειθνές δίκαιο, ώστε αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών μας ότι η Ελλάδα αποτελεσματικά φύλαξε τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Εντούτοις, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας μόλις προχθές είπε ότι μπορεί να τελείωσε αυτό το πρόβλημα αλλά θα επαναληφθεί μόλις περάσει η κρίση της πανδημίας. Η απειλή είναι ζωντανή και είναι παρούσα. Ως προς αυτό, η Ελλάδα σεβόμενη πάντοτε νόμους και κανόνες έχει υποσχεθεί, όπως διαβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός, ότι θα φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε έναν άλλο αόρατο εχθρό, για τον οποίο διασύρεται η χώρα μου και πρέπει να πάρουμε όλοι θέση. Υπάρχει μια ψευδής, με fake news, είδηση εδώ και τέσσερις μήνες ότι δήθεν υπήρξε θύμα ή υπήρξαν απωθήσεις, στις οποίες αναφέρθηκε και η Επίτροπος κ. Γιόχανσον, από την ελληνική πλευρά είτε στα βόρεια σύνορα στον Έβρο είτε από τα ελληνικά νησιά. Αυτό όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά λυπούμαι να πω ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις που έχουν υιοθετηθεί από τον ξένο τύπο και διασύρεται η χώρα χωρίς μαρτυρίες, χωρίς αποδείξεις, χωρίς τεκμήρια, χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό μέσο.

Με αυτή την καταγγελία σε βάρος μιας χώρας που έχει δείξει ανθρωπισμό και έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους με υπεράνθρωπες προσπάθειες, θα ήθελα να υποβάλω στον αρμόδιο υπουργό μας, τον κ. Χρυσοχοΐδη, ερώτημα να μας ενημερώσει, εάν στο κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων που βρίσκεται στο τριεθνές στον Έβρο υπάρχουν καταγγελίες για θύματα ή για οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια από ελληνικής πλευράς, εάν οι καταγγελίες έχουν ερευνηθεί και που έχουν καταλήξει, δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι όλα θα πρέπει να είναι στο φως και ότι απωθητική πολιτική δεν υπάρχει και είναι διαφορετική από την αποτροπή που προφυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Ελλάδα συνεχίζει να προστατεύει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: