Η Ρωσία πλήρωνε Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες πιστεύουν οι Αμερικάνοι: Υπέρ των κυρώσεων

File Photo: Ο πρώην υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαρκ Έσπερ με Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. EPA, STAFF SGT. BRANDY NICOLE MEJIA, US DEPARTMENT OF DEFENSE μέσω ΚΥΠΕ




H πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η Ρωσία πλήρωνε τους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Aμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν τον περασμένο χρόνο εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου και περισσότεροι από τους μισούς θέλουν η χώρα τους να απαντήσει με νέες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο την Δευτέρα και την Τρίτη, δείχνει ότι το αμερικανικό κοινό παραμένει βαθιά καχύποπτο απέναντι στην Ρωσία, τέσσερα χρόνια μετά την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές υπέρ του Τραμπ. Επίσης οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ο πρόεδρος χειρίστηκε τις σχέσεις με την Ρωσία.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos ακολουθεί μια σειρά από ρεπορτάζ, ανάμεσά τους και πολλά του Reuters, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία πλήρωνε τους Ταλιμπάν, πιθανόν επικηρύσσοντας αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς.

Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post δημοσίευσαν αμφότερες ότι πολλοί αμερικανοί στρατιώτες πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των επικηρύξεων αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις κινήσεις αυτές της Ρωσίας, επειδή οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών δεν ήταν βέβαιοι για την εγκυρότητα των πληροφοριών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της New York Times, ο πρόεδρος έλαβε γραπτές αναφορές για το πρόγραμμα νωρίτερα μέσα στον χρόνο και (το πρόγραμμα αυτό) περιλαμβανόταν σε μια έκθεση της CIA τον Μάιο.

Συνολικά, το 60% των Αμερικανών απάντησε ότι θεωρεί την επικήρυξη από πλευράς της Ρωσίας αμερικανών στρατιωτών “πολύ” ή “κάπως” πιστευτή, ενώ το 21% απάντησε ότι δεν είναι αξιόπιστη και το υπόλοιπο ποσοστό δεν είναι σίγουρο.

Το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πως ο Τραμπ “δεν γνώριζε” ότι η Ρωσία έβαζε στο στόχαστρό της αμερικανούς στρατιώτες προτού εμφανιστούν τα σχετικά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα, ενώ το 26% απάντησε ότι ο πρόεδρος “δεν γνώριζε”.

Το 81% των Αμερικανών απάντησε ότι θεωρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλή για τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου ενός 24% που τον θεωρεί “επικείμενη απειλή”. Μόνο το 35% απάντησε ότι εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία, με το 52% να μην εγκρίνει.

Το 54% απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να τιμωρήσουν την Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις, ενώ το 9% υποστήριξε πως πρέπει να πραγματοποιηθούν πλήγματα εναντίον του ρωσικού στρατού, ένα 9% επιθυμεί η χώρα του να το αντιπαρέλθει και να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ρωσία και το 29% δεν είναι βέβαιο.

ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ

Οι ισχυρισμοί σχετικά με την Ρωσία φαίνεται ότι έχουν γίνει ένα ακόμη εμπόδιο για την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τραμπ, η οποία έχει ήδη πληγεί από την διαχείριση εκ μέρους του της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 133.000 Αμερικανούς και έχει οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία που θα αναμετρηθεί με τον Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου, προηγείται στην πρόθεση ψήφου επί του ρεπουμπλικανού προέδρου κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των εγεγγραμμένων ψηφοφόρων.

Το προβάδισμα του Μπάιντεν, το οποίο ήταν τον Ιούνιο έως και 13 ποσοστιαίες μονάδες, περιορίστηκε τις τελευταίες λίγες εβδομάδες καθώς ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και εκείνων που υποστηρίζουν υποψηφίους άλλων κομμάτων αυξήθηκε κατά λίγο.

Ο Μπάιντεν έχει επικρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ σχετικά με τους ισχυρισμούς για την Ρωσία κάνοντας λόγο για “παραμέληση καθήκοντος”, ενώ οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ζήτησαν να εξετάσει ο πρόεδρος την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Μόσχα, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν δήλωσε ότι ο Τραμπ θα αναλάβει “ισχυρή δράση”, αν αποδειχτούν αληθή τα ρεπορτάζ, παρότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένες ενέργειες ως αντίμετρα.

Στην τελευταία δημοσκόπηση μόλις το 38% των Αμερικανών απάντησε ότι εγκρίνει τις συνολικές επιδόσεις του Τραμπ στην προεδρία, ενώ το 57% δεν τις εγκρίνει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πρόεδρος φαίνεται να χάνει την στήριξη σε ομάδες που περιλαμβάνουν τους ανεξάρτητους, τους γηραιότερους ψηφοφόρους και τους λευκούς άνδρες.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά στα αγγλικά, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και βασίστηκε στις απαντήσεις 1.114 ενηλίκων. Το περιθώριο σφάλματος ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 

Γερουσιαστές στο Πεντάγωνο: Σταματείστε κάθε σχέση με την Τουρκία για τα μαχητικά F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: