Οι Ρώσοι ανακοινώνουν εμβόλιο στις 10 Αυγούστου: Τι αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του CNN

Στιγμιότυπο από το μετρό της Μόσχας όπου επιβάτες φορούν μάσκα κατά του κορωνοϊού. EPA/SERGEI ILNITSKY
Η Ρωσία σκοπεύει να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει για δημόσια χρήση ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα, παρά τις ανησυχίες για τα επίπεδα ασφαλείας, αποτελεσματικότητας αλλά και τήρησης των σταδίων ανάπτυξής του, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες του.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι εργάζονται με σκοπό στις 10 Αυγούστου ή και νωρίτερα να έχει εγκριθεί το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια (Gamaleya Institute) με έδρα τη Μόσχα.

Θα εγκριθεί για δημόσια χρήση και οι πρώτοι, εις τους οποίους θα δοκιμαστεί θα είναι νοσοκομειακοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, λένε οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Είναι μια στιγμή  «Sputnik», λέει ο Κίριλ Ντμιτρίεφ (Kirill Dmitriev) επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου που χρηματοδοτεί την έρευνα περί το εμβόλιο, επιχειρώντας μία σύγκριση  με την επιτυχή εκτόξευση του φερώνυμου δορυφόρου, το 1957, από την Σοβιετική Ενωση.

«Οι Αμερικανοί είχαν εκπλαγεί τότε όταν άκουσαν το «μπιπ – μπιπ» του Sputnik στο διάστημα. Το ίδιο θα γίνει τώρα και με το εμβόλιο. Η Ρωσία θα φθάσει εκεί πρώτη», προσέθεσε.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, η Μόσχα δεν έχει δημοσιεύσει επιστημονικά δεδομένα για τις δοκιμές του εμβολίου και το αμερικανικό δίκτυο δηλώνει ότι δεν κατέστη δυνατό να πιστοποιήσει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά του.

Επικριτές των επικείμενων ανακοινώσεων καταλογίζουν στο Κρεμλίνο σπουδή και πίεση ώστε δια της εμφανιζόμενης παραγωγής του εμβολίου να εμφανιστεί η Ρωσία ως παγκόσμια επιστημονική δύναμη.

Υπάρχει επίσης διάχυτη ανησυχία ότι η δοκιμή του εν λόγω εμβολίου σε ανθρώπους, υπήρξε ατελής.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με πληροφορίες από CNN.
Τίτλος πρωτοτύπου άρθρου: Exclusive: Russia prepares for world’s first approval of a Covid-19 vaccine by mid-August, but questions remain

Λείψανα μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών βρέθηκαν από Ρώσους επιστήμονες σε λίμνη της Σιβηρίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal