Η πρώτη μεγάλη τουρκική πρόκληση μεταξύ Κρήτης και Λιβύης: “Τεράστια” ναυτική άσκηση…

File Photo: Στιγμιότυπο από άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία via Turkish Navy




Στην ηλεκτρονική έκδοση της εθνικιστικής εφημερίδας Yeni Şafak δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο ρεπορτάζ με τίτλο «Οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις προετοιμάζουν ‘τεράστια’ άσκηση στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Αναφέρεται ότι οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις εξέδωσαν σήμερα NAVTEX για την διεξαγωγή άσκησης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως στις περιοχές, όπου θα λάβει χώρα η άσκηση, έδωσαν τα ονόματα των τούρκων ναυάρχων ‘Barbaros’, ‘Turgut Reis’ και ‘Çaka Bey’, ενώ καταγράφεται ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει εκπαίδευση προετοιμασίας μάχης στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο ‘κλιμακούμενων εντάσεων’ στη Λιβύη, σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, με τη συμμετοχή 17 μαχητικών αεροσκαφών και 8 πολεμικών πλοίων.

Υπενθυμίζεται δε ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε ‘μεγάλη’ άσκηση μαζί με την Πολεμική Αεροπορία τον προηγούμενο μήνα στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία ‘απέδειξε για άλλη μία φορά ότι αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή’, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Τέλος, αναφέρεται ότι η εν λόγω άσκηση, η οποία διεξήχθη σε μήκος 4.000 χλμ και ήταν διάρκειας περίπου 8 ωρών, προσέλκυσε ‘μεγάλη προσοχή’, μεταφέροντας ένα ‘μήνυμα’ προς ‘φιλικές και εχθρικές’ χώρες, ενώ καταγράφεται ότι οι ‘ειδικοί’ υποστήριξαν ότι ‘Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να είναι έτοιμη για δράση εντός 24 ωρών. Έδωσε το μήνυμα στις χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου ότι φτάνουμε σε όποιο σημείο θέλουμε.

Ο πρωταρχικός ‘συνομιλητής’ αυτής της δραστηριότητας είναι οι χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα, που συμμετέχουν στην επιχείρηση ‘Ειρήνη’. Ο δεύτερος ‘συνομιλητής’ είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Οι ‘συνομιλητές’ τρίτου επιπέδου είναι χώρες που σκοπεύουν να είναι και φίλοι μας και εχθροί μας’.

Η Τουρκία δοκίμασε τους S-400 πέρυσι σε αμερικανικά μαχητικά, υποστηρίζει το TASS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: