Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο ομιλεί για περίπλοκη σχέση με την Τουρκία: Να τη διατηρήσουμε προσδεμένη στη Δύση…

File Photo: Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Περίπλοκη χαρακτήρισε τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, σημειώνοντας την ανάγκη όπως η Άγκυρα συνεχίσει να παραμένει προσδεμένη στη Δύση.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο εκδήλωσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, η κα. Γκάρμπερ αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας της με την Κύπρο, δίδοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε και στη βούληση της Ουάσινγκτον για περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Επανέλαβε ακόμη τη θέση των ΗΠΑ υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και υπενθύμισε πως η χώρα της έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως προκλητικές και μη βοηθητικές, σημειώνοντας πως «η θέση μας συνεχίζει να είναι αυτή».

Η κα. Γκάρμπερ ανέφερε πως βρίσκεται στην Κύπρο για ένα περίπου χρόνο και είναι πραγματικά περήφανη για “το τι μπορέσαμε να κάνουμε για να ενδυναμώσουμε τον συνεταιρισμό μεταξύ ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας και ενθουσιασμένη για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον”.
«Στον τομέα της ασφάλειας έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τη συνεργασία. Τώρα έχουμε ένα επιτετραμμένο (της Κύπρου) για θέματα άμυνας στην Ουάσινγκτον, είχαμε ένα αριθμό ασκήσεων για αντιμετώπιση κρίσεων», είπε, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δυο χωρών, στις επισκέψεις πλοίων του Ναυτικού και στις επισκέψεις Αμερικανών στρατιωτικών για συναντήσεις με ομολόγους τους στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα οικονομίας αναφέρθηκε στη συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου για ενίσχυση της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, σημειώνοντας πως υπήρξε πραγματικά καλή πρόοδος σε αυτό το μέτωπο και προσβλέπουν να συνεχίσουν αυτή τη συνεργασία.

Είπε πως θα συνεχίσουν να εργάζονται επί της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν εκεί.

Σημείωσε ακόμη πως «καθώς βγαίνουμε όλοι από την πανδημία θεωρώ ότι είναι πραγματικά σημαντικό να εστιάσουμε στην οικονομική συνεργασία. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι την ίδια πρόκληση της ανάπτυξης των οικονομιών μας και υπάρχουν πολλές και πραγματικά καλές δυνατότητες και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί», επεσήμανε.

Ανέφερε πως θέλουν επίσης να συνεργαστούν με την κυπριακή Κυβέρνηση σε ότι αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είπε πως θα εργαστούν με τις αμερικανικές εταιρείες για να βοηθήσουν στην επανέναρξη των εργασιών που αφορούν τους υδρογονάθρακες, εκφράζοντας ικανοποίηση που αμερικάνικες εταιρείες συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, ενώ σημείωσε πως θα εστιάσουν επίσης στην προσέλκυση περισσότερων Κυπρίων για να σπουδάσουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ερωτηθείσα σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Γκάρμπερ είπε πως οι ΗΠΑ υπήρξαν ξεκάθαρες στην στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της.

Ελπίζουμε ότι τα οφέλη από αυτούς τους πόρους θα διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων, πρόσθεσε, σημειώνοντας
πως στις δημόσιες δηλώσεις τους οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως προκλητικές και μη βοηθητικές. «Η θέση μας συνεχίζει να είναι αυτή», επεσήμανε.

Κληθείσα να πει πώς μπορεί να υπάρξει προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, η κ. Γκάρμπερ είπε πως κάθε κρίση φέρνει μια ευκαιρία και συνεχάρη την κυπριακή Κυβέρνηση «για το πόσο καλά χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού».

Ανέφερε πως αυτό βοηθά στη φήμη της Κύπρου και «μας δίδει μια πολύ καλή βάση επί της οποίας να εξελίξουμε τα πράγματα».

Οι Κύπριοι είναι εξαιρετικά καλά μορφωμένοι, είπε, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι ένα φανταστικό μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους εφόσον δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ερωτηθείσα για το τι συγκεκριμένα κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κα. Γκράμπερ υπογράμμισε πως η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και πως η χώρα του προσεγγίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως ένα συνεκτικό στρατηγικό χώρο.

“Η σχέση μας με την Τουρκία είναι περίπλοκη. Θεωρώ ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλές χώρες είναι περίπλοκες. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εμπλέκουμε την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να την διατηρεί προσδεμένη στη Δύση”, σημείωσε.

Είπε πως στόχος των ΗΠΑ είναι να συμβάλουν ώστε να μην υφίστανται περιοχές όπου υπάρχουν τριβές, εκεί όπου μπορούν, αλλά να το κάνουν κατά ένα τρόπο «που να είναι σύμφωνος με τις αρχές επί των οποίων όλοι εργαζόμαστε».

Έτσι, «καταδεικνύουμε τις ενέργειες της Τουρκίας όταν θεωρούμε ότι χρειάζεται να το κάνουμε αυτό όπως για το θέμα που αφορά τους πόρους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά υπάρχουν και τομείς στους οποίους εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Τουρκία”, ανέφερε.

Σε ερώτηση πότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα είπε πως ελπίζουν ότι θα υπάρξει η ευκαιρία για επαναπρογραμματισμό της επίσκεψης, κάτι στο οποίο δεν βοήθησε, όπως παρατήρησε, η πανδημία του κορωνοϊού.

Δεν μπορώ να σας πω πότε και εάν ο Υπουργός Εξωτερικών θα έλθει για επίσκεψη, ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναπρογραμματίσει αυτή την επίσκεψη.

Ερωτηθείσα για το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης οπλισμού των ΗΠΑ κατά της Κύπρου, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, υπενθύμισε την υπογραφή πέρσι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ του περί της Συνεργασίας για την Ασφάλεια και Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου Νόμου, σημειώνοντας πως αυτός προνοεί όπως οι απαγορεύσεις που ισχύουν σε ότι αφορά την πώληση οπλισμού αρθούν εφόσον ισχύσουν δυο πράγματα: πρώτον η Κύπρος συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και δεύτερον ότι θα συνεχίσει να κάνει βήματα για μείωση των επισκέψεων ρωσικών πολεμικών στα λιμάνια της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε εδώ και δυο με τρεις μήνες όπως γίνουν οι σχετικές πιστοποιήσεις για αυτά τα θέματα, και γίνεται διαχείριση αυτών των ζητημάτων, ανέφερε.

Σε ερώτηση σε σχέση με το θέμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κα. Γκάρμπερ αναφέρθηκε στη δήλωση που έκανε για το θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει έκκληση όπως η Αγία Σοφία συνεχίσει να είναι μουσείο και όπως συνεχίσει να υπάρχει πρόσβαση σε αυτήν σε όλους.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική Κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από:
Μαρία Κονιώτου, ΚΥΠΕ, ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία

Η Κύπρος δεν θα γίνει μια άλλη Λιβύη λέει ο Αναστασιάδης: Η λύση είναι προς όφελος και της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: