Οι ομογενείς της Αλεξάνδρειας για την Αγία Σοφία: Να αποτραπεί η τακτική της μισαλλοδοξίας

File Photo: Η Αγία Σοφία την οποία οι ισλαμιστές της Τουρκίας μετέτρεψαν σε τζαμί. EPA, TOLGA BOZOGLU
Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ο πρεσβυγενής ομογενειακός οργανισμός των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας ζητά από την Τουρκία «να σεβαστεί την ίδια την ιστορία της χώρας του και τις αποφάσεις της ηγετικής προσωπικότητας των Τούρκων, του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος και χαρακτήρισε την Αγία Σοφία μουσείο και μνημείο, που ενώνει τους λαούς».

  • Με επιστολή της, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας τονίζει ότι «η Αγία Σοφία το σύμβολο ανεξιθρησκείας και πολυπολιτισμικότητας, που η UNESCO το έχει χαρακτηρίσει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, πρέπει να παραμείνει ως έχει και να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη», τονίζει ο Πρόεδρος των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης επισημαίνει ότι «οι τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η απόφασή του για την Αγία Σοφία δημιουργούν ένα κλίμα ψυχρότητας και αστάθειας μεταξύ των κρατών της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο δε συμβάλλει στην ανάπτυξη και συνεργασία όλων των γειτονικών λαών».

  • Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας ενώνει τη φωνή της με όλες τις παγκόσμιες προσωπικότητες αλλά και τους απλούς ανθρώπους της πολιτικής, της θρησκείας, της διανόησης, της τέχνης και καλεί κάθε άνθρωπο, που πιστεύει στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας να αγωνιστούμε από κοινού με πολλαπλούς τρόπους, ώστε να αποτραπεί η τακτική αυτή της μισαλλοδοξίας και του θρησκευτικού φανατισμού».

Και το κείμενο διαμαρτυρίας των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας καταλήγει ότι «στις δύσκολες αυτές στιγμές, όπως και στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις, βρισκόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της ηγετικής προσωπικότητας της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ευχόμαστε και παρακαλούμε το Θεό, έστω την τελευταία στιγμή, να πρυτανεύσει η λογική και να εισακουστεί η παγκόσμια επιθυμία για το καλό των λαών και το ειρηνικό μέλλον της ανατολικής Μεσογείου».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Νίκος Κάτσικας
Αίγυπτος/ Κάιρο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Με κουρτίνα καλύπτονται οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία λέει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal