Η Liberation θεωρεί ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι “πολιτικός ελιγμός” του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκική Προεδρία




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Liberation δημοσιεύεται άρθρο του Jérémie Berlioux, με τίτλο: « Η Αγία Σοφία τζαμί, πολιτικός ελιγμός του Erdogan»

Μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επέτρεψε την αλλαγή του καθεστώτος της περίφημης Βασιλικής της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος Πρόεδρος ελπίζει έτσι να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς του.

Εκκλησία, τζαμί ή μουσείο, η ιστορία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι περισσότερο πολιτική παρά θρησκευτική. Είναι λοιπόν στο έλεος των ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων. Μετατράπηκε «αιωνίως» σε τζαμί από το Σουλτάνο Μωάμεθ Β’ το 1453, όταν καταλήφθηκε η πόλη, έγινε μουσείο το 1934, κατόπιν εντολής του Mustafa Kemal Atatürk, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

  • Την Παρασκευή, το Τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας ανέτρεψε αυτήν την απόφαση, κρίνοντας ότι αντιβαίνει στις αποφάσεις, που είχε λάβει η εξουσία πριν από 567 χρόνια και ως εκ τούτου «δεν ήταν σύμφωνη με το κράτος δικαίου».

Τραβώντας μια γραμμή στον παγκόσμιο χαρακτήρα του μνημείου, όπως αναγνωρίζεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ, το τουρκικό κράτος μόλις ξανάκανε τζαμί την Αγία Σοφία. «Ακριβώς όπως ο Atatürk την έκανε σύμβολο της κοσμικής του επανάστασης, ο Erdogan κάνει το αντίθετο. Η κίνηση υπογραμμίζει τη συντηρητική του επανάσταση που καλύπτει όλη την Τουρκία », δήλωσε ο Soner Çagaptay,

Τούρκος ειδικός στο Institute for Near East Policy της Ουάσιγκτον. Πέρα από το συμβολισμό, αυτή η ιστορική χειρονομία υπακούει επίσης σε πολύ πιο πεζές σκέψεις: η οικονομία και η δημοτικότητα του Προέδρου έχει πέσει. Μέχρι πέρυσι, ο Erdogan ήταν προσεκτικός στο να μην παρέμβει σε αυτό το ζήτημα. «Δεν μπορείτε να γεμίσετε το Μπλε Τζαμί δίπλα, αλλά προτείνετε να γεμίσετε την Αγία Σοφία. Ας μην ξεγελιόμαστε από αυτά τα κόλπα», είχε απαντήσει στους Ισλαμο-εθνικιστές που ζητούσαν την μετατροπή της « Αγίας Σοφίας » σε τζαμί.

Από τότε, ο άνεμος άλλαξε. Καθώς ηττήθηκε από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα στο προπύργιο του, την Κωνσταντινούπολη, και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2019, ο Recep Tayyip Erdogan για να κινητοποιήσει εκ νέου την υπερεθνικιστική και θρησκευτική του βάση και να καταγγείλει την επιστροφή στα πράγματα των κοσμικών διωκτών του CHP τίποτα καλύτερο από το να βγάλει το χαρτί της Αγίας Σοφίας, στην οποία για ογδόντα έξι χρόνια δεν γινόταν προσευχή.

Μετά την ήττα του πέρυσι, η δημοτικότητα του Erdogan, του κόμματος και των συμμάχων του συνέχισε να μειώνεται. Μια δημοσκόπηση της MetroPOLL που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου έδινε στην προεδρική συμμαχία μόνο 36,5% στην πρόθεση ψήφου, σε σύγκριση με 45% για την αντιπολίτευση. «Ο Erdogan έχει κερδίσει σχεδόν κάθε εκλογή από το 2002 με μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης. Η χώρα έχει εισέλθει σε ύφεση, και πάλι με την επιδημία του κοροναϊού. Για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην εξουσία », είπε ο Soner Çagaptay.

Η τουρκική οικονομία δεν έχει πραγματικά ανακάμψει από τη νομισματική κρίση του Αυγούστου 2018. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Disk, η ανεργία θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει 16 εκατομμύρια ανθρώπους (έναντι επίσημα 3,8 εκατομμύρια σήμερα). Η οικονομία και οι θέσεις εργασίας είναι οι απόλυτες προτεραιότητες των Τούρκων. Είναι επείγουσα ανάγκη για την εξουσία να αντιστρέψει την τάση, προκειμένου να ανακτήσει τη δημοτικότητά της.

  • «[Αυτή η απόφαση] δείχνει ότι η κυβέρνηση, ή ο Erdogan, δεν είναι πλέον σε θέση να εκπονήσει νέες πολιτικές ή σχέδια για να τονώσει και να κινητοποιήσει τη κοινή γνώμη. Έτσι μετατρέπουν την Αγία Σοφία σαν να παίζουν το τελευταίο τους χαρτί», ανέφερε ο Rusen Çakir, ειδικός στο πολιτικό Ισλάμ στην τηλεόραση Medyascope.

Η εξουσία θέλει να κινητοποιήσει σχετικά με το θέμα της κατακτήτριας Τουρκίας. Λιβύη, Ιράκ, Ανατολική Μεσόγειος … οι τηλεοπτικές οθόνες και ο πιστός τύπος διατάχθηκαν να υπηρετήσουν το αφήγημα μιας χώρας που βρίσκεται σε άνοδο και αντιμετωπίζει τους ιστορικούς της εχθρούς. Κατά κύριο λόγο την Ελλάδα, η οποία συγκινήθηκε πολύ από την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας. Η Άγκυρα και η Αθήνα βρίσκονται σε διαμάχη για διάφορα θέματα, από το ζήτημα της μετανάστευσης έως την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, χωρίς να ξεχνάμε το καθεστώς της σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη.

«Η ζημιά που προκλήθηκε από αυτήν τη μετατροπή στο διεθνές σήμα της Τουρκίας, αυτό μιας χώρας κατά κύριο λόγο μουσουλμανικής, μιας ανοιχτής κοινωνίας, σε ειρήνη με τη χριστιανική της κληρονομιά, θα είναι μη αναστρέψιμη και σημαντική», αναλύει ο Soner Çagaptay. Το κέρδος δημοτικότητας για τον Πρόεδρο αναμένεται να παραμείνει ελάχιστο.

Λίγες ώρες πριν απευθυνθεί στους συμπολίτες του, – μια αναφορά στο 2053, ένας ορίζοντας που η Τουρκία του Erdogan έθεσε για να γίνει μια μεγάλη δύναμη, εξακόσια χρόνια μετά το 1453, το έτος την πτώση της Κωνσταντινούπολης – ο Erdogan υπέγραψε το διάταγμα που καθιστά την Αγία τζαμί. Έτσι, η «Σοφία του Θεού» έγινε το 84.685ο τζαμί της χώρας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Liberation – Του Jérémie Berlioux

Υπήρχε ανάγκη για νέο τζαμί; ερωτά Τούρκος αρθρογράφος: Περαστικά Αγία Σοφία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: