Η Γερουσία επαναφέρει το θέμα των κυρώσεων για τους S-400: Ο Τραμπ παίζει γκόλφ, ο Πούτιν πουθενά για την Αγία Σοφία…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φόρεσε μάσκα κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο Walter Reed National Military Medical Center, στην πόλη Μπεθέστα του Μέριλαντ. EPA, CHRIS KLEPONIS / POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η απόφαση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, φαίνεται ότι έχει ξυπνήσει αρκετούς Αμερικανούς νομοθέτες και όπως πληροφορηθήκαμε γίνονται διάφορες σκέψεις για πιθανούς τρόπους αντίδρασης.

Η πρώτη επιθετική κίνηση είναι η επαναφορά των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Θα είναι και ένας καλός τρόπος να αποκαλυφθεί ακόμα περισσότερο η σχέση εξάρτησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ερντογάν.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, στην πρώτη γραμμή για να τιμωρηθεί η Τουρκία βρίσκονται και Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, όχι μόνο Δημοκρατικοί. Θυμίζω ότι οι πρώτοι είχαν ψηφίσει μαζικά τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ, έκανε τα πάντα για να τους αποτρέψει.

  • Οι σκέψεις που γίνονται είναι η σύνδεση όλων των ανοικτών υποθέσεων στο Κογκρέσο, που αφορούν την Τουρκία, με το μείζον ζήτημα των S-400, που αγόρασε ο Ερντογάν προκαλώντας την πρώτη μεγάλη σύγκρουση με την Αμερική.

Με δήλωση του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ριτς, ο οποίος είναι Ρεπουμπλικάνος και φίλος του κ. Τραμπ, θυμήθηκε πρωί-πρωί σήμερα ότι είναι η πρώτη επέτειος -αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη- από την παραλαβή των ρωσικών S-400. Και απαίτησε την επιβολή των κυρώσεων, χωρίς καθυστέρηση μάλιστα.

Μερικές φορές οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες δεν κάνουν τίποτα τυχαία και σχεδόν πάντα συνεννοούνται με το Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο. Υπάρχουν και φορές που κινούνται ανεξάρτητα. Δεν μπορούμε τούτη τη στιγμή, να γνωρίζουμε ποιο από τα δύο αφορούν την κίνηση του γερουσιαστή Ριτς. Συνεννοήθηκε με την κυβέρνηση Τραμπ;

Ή πρόκειται για καθαρά δική του πρωτοβουλία;

ΣΧΟΛΙΟ: ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΘΕΡΩΝ!

Πιστεύω ότι η δήλωση του είναι εξαιρετικά σημαντική και προμηνύει εξελίξεις:

  • «Σαν σήμερα», είπε, «πριν από ένα χρόνο, και περιφρονώντας το NATO, η σύμμαχος μας Τουρκία παρέλαβε το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400. Μέχρι να επανορθώσει η Τουρκία, η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα παραμείνει τεταμένη. Οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA πρέπει να επιβληθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Την ίδια στιγμή φτάνουν πληροφορίες και από άλλα γραφεία νομοθετών για την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με όλο το πακέτο της Τουρκίας. Εκκρεμεί η ψηφοφορία στη Γερουσία, που σταμάτησε ο κ. Τραμπ, όταν στην αρμόδια επιτροπή το 80% των Ρεπουμπλικάνων ψήφισε εναντίον της κατοχικής δύναμης. Εάν επιτρέψει να γίνει αυτή η ψηφοφορία, η Τουρκία θα χάσει με ένα ποσοστό πάνω από το 75%, όπως πρόβλεψε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Εάν η Γερουσία ακολουθήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και υπερψηφίσει τις κυρώσεις στην Τουρκία, οι επιλογές του κ. Τραμπ είναι πλέον μηδενικές. Πιστεύω ότι δεν θα δύναται πλέον να προστατεύει τον Ερντογάν και την Τουρκία…

Κατά τα άλλα: Ούτε σήμερα, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, είχαμε κάποια αντίδραση από τον κ. Τραμπ για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι το θέμα αυτό, αν αντιδράσει αρνητικά, θα του φέρει πολλούς ψήφους.

Σήμερα άλλα έχει στο μυαλό του… Εξηγεί στους οπαδούς του, γιατί παίζει γκόλφ. Επίσης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των αναρχικών, των αριστερών, γενικά των διαδηλωτών, και ευχαρίστησε ένα οπαδό του που έγραψε το όνομα Τραμπ στον κήπο του σπιτιού του.

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι με τον Αμερικανό πρόεδρο, ούτε η κ. Μέρκελ αντέδρασε, ούτε ο κ. Πούτιν, που διατηρούν και αυτοί στενή σχέση συνεργασίας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικά ο πρόεδρος της Ρωσίας το παίζει και ηγέτης των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. Είναι ο πιο απαράδεκτος απ’ όλους. 

Ομιλούμε συχνά για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τουρκία και ασκούμε κριτική στις ΗΠΑ. Αλλά στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας ο κ. Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από τον κ. Τραμπ. Και είναι ντροπή του που δεν προσπάθησε να σταματήσει τον Ερντογάν. Μπορούσε…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση του παραπάνω κειμένου, ο κ. Πούτιν τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν. (Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ). Προηγουμένως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, είχε τονίσει πως η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Που είναι οι κ. Τραμπ και Πούτιν τώρα που τους χρειαζόμαστε; Γονάτισαν στο “φίλο” Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: