Η Γερμανία στην “κόλαση” της Λιβύης: Συμμετέχει με φρεγάτα για επιβολή του εμπάργκο όπλων

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Annegret Kramp-Karrenbauer στο Βερολίνο. EPA, FRIEDEMANN VOGEL μέσω ΚΥΠΕ




Με την αποστολή της φρεγάτας “Αμβούργο” επιθυμεί η Γερμανία να ενισχύσει την επιχείρηση “Ειρήνη” για την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η φρεγάτα θα αποπλεύσει με πλήρωμα 250 άτομα. Η φρεγάτα θα φτάσει στην περιοχή ευθύνης στη Μεσόγειο στα μέσα Αυγούστου.

Ο στόχος της επιχείρησης “Ειρήνη” είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα της Βορείου Αφρικής, καθώς και η υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εκτός από το λαθρεμπόριο όπλων, στόχος της επιχείρησης είναι να εμποδιστεί και το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το να δοθεί λύση στη σύγκρουση είναι σημαντικό, καθώς, η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα διευκολύνει το έργο των λαθροδιακινητών, οι οποίοι φέρνουν παράνομα μετανάστες μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη. Η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία αντιτίθενται στο εμπάργκο. Κατά της Τουρκίας διατυπώνονται κατηγορίες, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, πως παραδίδει πολεμικό υλικό στα στρατεύματα της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Από την πλευρά της, η Τουρκία κατηγορεί χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πως ενισχύουν με οπλισμό τον αντίπαλο της κυβέρνησης Στρατάρχη Chalifa Haftar. H Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απειλήσει με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες αντιτίθενται στο εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, το οποίο έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.

Πριν από λίγο καιρό, γαλλική φρεγάτα εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο να διεξάγει νηοψία σε ύποπτο πλοίο. Σύμφωνα με τη γαλλική εκδοχή, το τουρκικό πλοίο εγκλώβισε στα συστήματα ελέγχου πυρός του τη γαλλική φρεγάτα.

Με δεδομένο πως, τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για να χρησιμοποιηθούν για χρήση των οπλικών συστημάτων, η κίνηση αξιολογήθηκε από τη Γαλλία ως “εξόχως επιθετική” και συζητήθηκε στην τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία έχει διαθέσει στην επιχείρηση αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3C Orion.

ΠΗΓΗ: UN-Waffenembargo über Libyen: Deutschland entsendet Fregatte ins Mittelmeer

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Η Γερμανία στέλνει φρεγάτα για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: