Η φιέστα Ερντογάν στην Αγία Σοφιά και οι επεκτατικές βλέψεις του Σουλτάνου: Θα συνεχίσει…

FILEPHOTO: Η Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του Ταγίπ Ερντογάν, προσεύχεται στην Αγία Σοφία και την μολύνει. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Χολυγουντιανών διαστάσεων το προκλητικό σόου του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά χθες. Με ζωντανές συνδέσεις όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και οι ηλεκτρονικές σελίδες των μεγαλύτερων τουρκικών εφημερίδων μετέδιδαν εικόνες και δηλώσεις από το πλήθος των μουσουλμάνων που «έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη από βραδύς για να προσευχηθούν στο νέο τζαμί» όπως έγραφε η Hurryiet.

Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τύπος …γιορτάζει το «διπλό χαστούκι κατά της Δύσης»!

«Με λαχτάρα η πρώτη προσευχή μετά από 86 χρόνια μετά την ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 10ης Νοεμβρίου 1934» έγραφε η Sabah. «Οπαδοί της Samsunspor ήρθαν από την Σαμψούντα και άνοιξαν ένα πανό που έγραφε «προσευχή στην Αγία Σοφία”.

«Ηρθα από την Προύσα στην Κωνσταντινούπολη με τα πόδια σε 7 μέρες για να προσευχηθώ» έλεγε στην τουρκική κρατική τηλεόραση ένας μεσόκοπος μουσουλμάνος.

Μέχρι και το μακρινό…Τόνγκο επιστράτευσε ο Σουλτάνος για να δείξει την …απήχηση της προκλητικής του κίνησης. Η Yeni Şafak δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της σελίδα ένα βίντεο από τελετή που διοργάνωσε μια τουρκική ΜΚΟ στην αφρικανική αυτή χώρα, όπου εμφανίζονται ιθαγενείς να θυσιάζουν ζώα προς τιμήν της απόφασης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επαινούν τον Σουλτάνο ως «ηγέτη της Αφρικής και του ισλαμικού κόσμου»…

  • «Δόξα στον Αλλάχ που μας δώσατε ξανά το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο μας άφησε ως κληρονομιά ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Θυσιάζουμε αυτά τα ζώα για αυτό. Ο Αλλάχ να ευλογεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Αφρικής και του ισλαμικού κόσμου» εμφανίστηκε να λέει στα …τουρκικά ένας ντόπιος.

Αλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν μέσα από την μετατροπή του οικουμενικού μουσείου σε τέμενος είπε ότι «η …ανάσταση της Αγίας Σοφίας προαναγγέλλει την απελευθέρωση του τζαμιού αλ Ακσα,στην Ιερουσαλήμ. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι ένα σημάδι της βούλησης των Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο να αναδυθούν στην επιφάνεια».

Ο τούρκος Πρόεδρος αξιοποιεί τακτικά τη θρησκεία και τις πολιτικές ευαισθησίες στην Αφρική για να επεκτείνει την επιρροή του στην Μαύρη ήπειρο. Για το σκοπό αυτό, η τουρκική κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει πολλές ΜΚΟ και προτρέπει τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν σε αφρικανικές χώρες.

Ο όμιλος Albayrak, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Yeni Şafak, που δημοσιοποίησε το βίντεο στο Τόνγκο έχει επίσης στενούς δεσμούς με τον ίδιο τον Ερντογάν και το κυβερνών AKP.

Ο τουρκικός όμιλος κατασκευάζει οικιστικά συγκροτήματα στη Σομαλία από το 2011. Επιπλέον, ανέλαβε το λιμάνι του Μογκαντίσου το 2014 και το λειτοθργεί σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Ερντογάν. Επιπλέον, το 2018 η κυβέρνηση της Γουινέας παραχώρησε στον όμιλος Albayrak το λιμάνι Κόνακρι για μια περίοδο 25 ετών!

Η γαλλική Liberation υπενθυμίζει πάντως ότι «δεν είναι διόλου τυχαία και η επιλογή της ημέρας που είναι η επέτειος συμπλήρωσης των 97 ετών από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, που καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, συνθήκη, την αναθεώρηση της οποίας ζητά συχνά ο τούρκος Πρόεδρος, νοσταλγός της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

  • Ναι ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα που να μην το έχει προσχεδιάσει! Επέλεξε την 24η Ιουλίου για το χολυγουντιανό σόου του στην Αγια Σοφιά ακριβώς λόγω της επετείου της συνθήκης της Λωζάνης που καθόρισε τα σημερινά σύνορα του τουρκικού κράτους. Σύνορα που ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει με τις νεο-οθωμανικές του βλέψεις.

Οι σχολιαστές και οι αρθρογράφοι στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη συνέδεαν χθες την το προκλητικό άνοιγμα της Αγια Σοφιάς για την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής με την Συνθήκη της Λωζάνης. Με κάποιους να επαναφέρουν τις …γκρίζες ζώνες και τους πιο «μετριοπαθείς» απλά να ζητούν την αναθεώρηση της Συνθήκης ζητώντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσσων.

H γερμανική Tagesspiegel σημειώνει ότι «η μετατροπή του μουσειακού χώρου και μνημείου της Αγια Σοφιάς σε τζαμί και η στρατιωτική κλιμάκωση με την Ελλάδα που απετράπη την τελευταία στιγμή, καταδεικνύουν ότι συντελείται μία μετατόπιση των αξόνων του τουρκικού εθνικισμού και του τρόπου που η ηγεσία της χώρας αντιλαμβάνεται το ρόλο της Τουρκίας: όχι πλέον ως ένα σταθερό τμήμα της Δύσης, αλλά ως έναν διεθνή δρώντα που, αναλόγως των περιστάσεων και των συγκυριών, συνεργάζεται με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία ή την Κίνα».

Μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Βορείων: Στο τέλος θριαμβεύει η …Μέρκελ!

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραφε χθες ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες καθώς «ονειρεύεται να μετατρέψει την Τουρκία σε παγκόσμια δύναμη».

Οπως σημειώνει η FAZ « η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απομακρύνει συμβολικά την Τουρκία από τη Δύση, όπως ακριβώς και η μετατροπή της σε μουσείο από τον Ατατούρκ ήταν σημάδι της στροφής προς τη Δύση. Με το μέτρο αυτό, ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι η Τουρκία, όπως και η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453, είναι παγκόσμια δύναμη.

  • Στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, η Τουρκία θέλει να δείξει ότι μπορεί να διεξαγάγει πόλεμο χωρίς το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Άγκυρα έχει ιδρύσει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία, το Σουδάν και τη Λιβύη.Η τουρκική βιομηχανία όπλων έχει σημειώσει ένα μεγάλο άλμα τα τελευταία χρόνια».

Το πρόσωπο της Τουρκίας έχει αλλάξει καθώς οι ίσλαμο-συντηρητικοί Ανατολίας έχουν αντικαταστήσει την πρώην ελίτ που βασίστηκε στον Ατατούρκ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Διότι σήμερα η νέα τουρκική «Γενιά Ζ» απομακρύνεται από το Ισλάμ και τον Ερντογάν. Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους στην Τουρκία ,η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απλώς μια εκτροπή για να κρύψει ο Σουλτάνος την ανεργία και τους περιορισμούς στις ελευθερίες.

Οσο και αν τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης στήριξαν την απαράδεκτη κίνηση του Ερντογάν. Οπως γράφει το Spiegel, ο Ερντογάν γνωστός για «τις πολιτικές ταχυδαχτυλουργίες του με την κίνηση της Αγια Σοφιάς τιμάει τη φήμη του ως λαϊκιστή πολιτικού», στριμώχνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ,που τον κατηγορούν ότι αντί για αυτό έπρεπε να ασχολείται με την πανδημία και την οικονομική κρίση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η απαράδεκτη σιωπή της Ε.Ε. αποθρασύνει τον Ερντογάν: Η Γερμανία συνεχίζει να του πουλά όπλα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: