Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με τη δέσμευση για έκδοση Navtex για σεισμικές έρευνες νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου είναι το κύριο θέμα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης τη συμφωνία της ΕΕ στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την οικονομική ενίσχυση που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και για τον αριθμό των εμβολίων για τον κορωνοϊό, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, που ζήτησε η Κύπρος από την ΕΕ.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Ερντογάν τεντώνει το σχοινί», γράφει πως ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε νέο βήμα κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή στέλνοντας του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δεσμεύοντας με Navtex τον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Αλλού, γράφει ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ πέτυχαν τελικά συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης. Σε άλλο της θέμα γράφει πως είναι αρνητικό το Υπουργείο Υγείας για διενέργεια τεστ για κορωνοϊό στα αεροδρόμια, λόγω ψηλού κόστους.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Μετράει προθέσεις και ΄γκριζάρει΄ το Καστελόριζο», γράφει στο κύριο του θέμα για τη νέα εστία έντασης με Ελλάδα που δημιουργεί η τουρκική Navtex, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να τίθενται σε επιφυλακή. Αλλού, γράφει πως η Λευκωσία ετοιμάζει τον προγραμματισμό σε σχέση με τα κονδύλια του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Σε άλλο του θέμα γράφει για μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων για τη χρησιμοποίηση του ονόματος της Αμμοχώστου στην τουριστική καμπάνια που εξήγγειλε πρόσφατα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ελεύθερης Αμμοχώστου για προσέλκυση Κύπριων επισκεπτών.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βγήκε στο Αιγαίο ο στόλος», γράφει πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα μετά τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, καθώς το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα. Αλλού, γράφει για έκτακτο πλάνο για τους εμβολιασμούς που θα γίνουν στην Κύπρο για την γρίπη με την πρώτη παρτίδα εμβολίων να έρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε άλλο του θέμα γράφει πως η Κύπρος ζήτησε 1,2 εκ. εμβόλια κορωνοϊού από την ΕΕ, ενώ καθηγητής δηλώνει πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο», γράφει πως την ώρα που ο Γερμανός ΥΠΕΞ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Αθήνα με σκοπό να μετριάσει την κλιμακούμενη ένταση Ελλάδας-Τουρκίας, η Τουρκία ανακοίνωσε Navtex και απειλεί με γεωτρήσεις νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Αλλού, γράφει για ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις για το σχέδιο αποζημίωσης των αγροτών. Σε άλλο της θέμα γράφει για την πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό από αυτοεργοδοτούμενους και εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως θέατρα και συναυλίες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άδεια», γράφει πως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού, γράφει πως η Κύπρος θα χρειαστεί και ζήτησε 1,2 εκ. εμβόλια για τον κορωνοϊό, όπως ενημέρωσε την ΕΕ. Σε άλλο της θέμα γράφει πως την ικανοποίηση τους για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ΠΔΠ, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζυμώσεις για το τριετές εθνικό σχέδιο», γράφει πως κερδισμένη κατά 250 εκ ευρώ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής σε σύγκριση με την πρόταση στα τέλη Μαΐου. Αλλού, γράφει πως κλειδί για το ύψος της ύφεσης θα αποτελέσουν τα τεστ κορωνοϊού σε τουρίστες. Σε άλλο της θέμα γράφει για τα τρία έργα ύψους 24 εκ. ευρώ που θα δώσουν νέα πνοή στον Στρόβολο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τα MEDIA

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: