Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Ο απόηχος από την επίσκεψη Μπορέλ στην Άγκυρα και τα επόμενα βήματα σε επίπεδο ΕΕ, οι εξελίξεις στη Βουλή με τον κατάλογο των «κόκκινων» δανείων, της Κεντρικής, πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων,

η ανάγκη στήριξης και άλλης μερίδας μικρομεσαίων, η σύλληψη ζεύγους σε σχέση με υπόθεση κακοποίησης νηπίου και ο διεθνής δανεισμός της Κύπρου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προσέκρουσε σε τείχος» γράφει ότι απόλυτα αρνητική ήταν η Άγκυρα ενώπιον του Μπορέλ και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε προκλητικά να δεχθεί καν τον Ζοζέπ Μπορέλ, που έφυγε απογοητευμένος και εκνευρισμένος με όσα άκουσε. Αλλού γράφει για το ζήτημα των οδοφραγμάτων ότι οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές, καταγγέλλουν την «κυβέρνηση» ότι τους μισεί και ότι οι κάτοικοι της περιοχής Κ. Πύργου αν και οργισμένοι τελούν εν αναμονή των διαβημάτων της κυπριακής κυβέρνησης για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι παρέλαβαν τον διορισμό τους Νατάσα Πηλείδου και Βασίλης Δημητριάδης.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ξαναμαγειρεύουν τη λίστα Γιωρκάτζη» γράφει ότι ο Δ. Συλλούρης απέστειλε χθες στους αρχηγούς κομμάτων τους νέους όρους εντολής της ad hoc επιτροπής για τα «κόκκινα» δάνεια ΠΕΠ που έγιναν αγνώριστοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και ενίσχυσε τη νομολογία για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μισθών και ότι θωρακίζει την καταβολή του 13ου μισθού και γενικά κάθε παροχής που λαμβάνεται από μισθωτό τακτικά και επαναλαμβανόμενα. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη Μπορέλ στην Άγκυρα ότι αντιδρά η Λευκωσία αλλά ότι υπάρχει σιγή από την Αθήνα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ώρα αποφάσεων για την ΕΕ» γράφει ότι το βάρος της ευθύνης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου καλούνται να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κάνει λόγο για διπλωματικό ράλι από Λευκωσία και Αθήνα. Αλλού γράφει ότι απέκοψαν τη διέλευση προς τα Κόκκινα οι κάτοικοι Τηλλυρίας. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι συνολικά εξώδικα ύψους €80.150 εξέδωσε η Αστυνομία σε 17 μέρες αφότου ψηφίστηκαν τα νέα πρόστιμα για παραβίαση των διαταγμάτων περί λοιμοκάθαρσης από επιχειρήσεις εστίασης και ότι διενεργήθηκαν 10.175 έλεγχοι μετά την ψήφιση των νέων προστίμων.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χωρίς στήριξη πέντε ομάδες μικρομεσαίων» γράφει ότι χωρίς την κρατική στήριξη της εφάπαξ χορηγίας έμειναν πέντε ομάδες μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίες εξαιρέθηκαν με βάση τις ειδικές ρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση και κάνει λόγο για πίεση από ΑΚΕΛ για απάλειψη των διακρίσεων. Αλλού γράφει ότι για τον προγραμματισμό από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης σε σχέση με τις μαθησιακές ανάγκες που δημιουργήθηκαν με στόχο να καλυφθούν με τη νέα χρονιά και αναφέρεται σε επαναλήψεις και ενισχυτική διδασκαλία. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες του κέντρου και της πρωτεύουσας όπως αυτά κατατέθηκαν σε χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον ΓΓ ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρατείται ζευγάρι καθώς νήπιο κακοποιήθηκε» γράφει ότι η Αστυνομία Λεμεσού συνέλαβε ζευγάρι σε σχέση με υπόθεση κακοποίησης και αμέλειας νηπίου αφότου λειτουργός του γραφείου ευημερίας πρόσεξε εκδορές και μώλωπες στο 19 μηνών παιδί τους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος κάλεσε χθες την ΕΕ να αναλογιστεί τι προβλήματα θα προκύψουν αν ανεχτεί το τουρκικό θράσος. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου στο Προεδρικό η οποία αναλαμβάνει από τον Γιώργο Λακκοτρύπη που ηγήθηκε του Υπουργείου για τα τελευταία επτά χρόνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Δανεισμός 5,75 δισ. ευρώ σε επτά μήνες» γράφει ότι επιτυχής ήταν η χθεσινή διπλή έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, ότι άντλησε για δύο ομόλογα λήξης 2024 και 2040 από 500 εκατ. ευρώ έκαστο και ότι πρόκειται για την Τρίτη κατά σειρά διπλή έξοδο στις αγορές για το 2020. Αλλού γράφει ότι Κύπρο ψηφίζουν και οι Ελβετοί για τις φετινές διακοπές τους και ότι έφθασαν οι πρώτοι 1.700. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι ως ευκαιρία προσεγγίζουν το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η τουριστική βιομηχανία, λόγω πανδημίας, οι κάτοικοι της Βενετίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Στη δεύτερη θέση στο σύνολο τη Δευτέρα η εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδας»: Πρώτος ο ΣΚΑΪ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: