Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι επικρίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προς στη Γερμανία για την αδυναμία της ΕΕ να υιοθετήσει ενιαία στάση κατά της Τουρκίας, η αναζήτηση απαντήσεων από τους Αμμοχωστιανούς στις τουρκικές μεθοδεύσεις των Τούρκων για την Αμμόχωστο,

η προσπάθεια της Λευκωσίας ώστε να αποτρέψει τυχόν «αγκάθια» στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα προβλήματα με τους ξενοδοχοϋπάλληλους, καθώς και οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι αναμένεται να αυξηθούν τα ΜΕΔ μέσα στο 2021, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καρφώνει Γερμανία ο Πρόεδρος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σαφέστατες επικρίσεις για τη στάση που τηρεί η Γερμανία έναντι της Τουρκίας, διατύπωσε για πρώτη φορά τόσο ανοικτά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγοντας πως το κύριο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ενιαία στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας είναι τα γερμανικά συμφέροντα. Αλλού, γράφει για την τραγωδία με τον φόνο και την αυτοχειρία στη Λακατάμια που είχε ως τραγικό απολογισμό 2 νεκρούς. Σε άλλο θέμα γράφει πως αυξάνεται ο αριθμός των πελατών των χώρων εστίασης.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Zητείται καθοδήγηση από νέο γεν. Εισαγγελέα», γράφει πως τις κατάλληλες απαντήσεις στις τουρκικές μεθοδεύσεις για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης αναζητά ο Δήμος Αμμοχώστου, ενώ παράλληλα ζητούν νομική συμβουλή από τον νυν γενικό εισαγγελέα για μαζικές προσφυγές. Αλλού, γράφει πως ο γ.γ. του AKEΛ υποστήριξε πως ένας από τους λόγους που έθεσε θέμα για πιθανό διορισμό του Iωνά Nικολάου ήταν το ότι «βρισκόταν πίσω από τους `αγανακτισμένους`» για το Mαρί το 2011. Σε άλλο της θέμα γράφει πως η ενοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πεζοδρομίων στο πλαίσιο της ανάπλασης που έγινε στην Στασικράτους έχει μετατρέψει την οδό σε ένα απέραντο πάρκινγκ, με τον Δήμο Λευκωσίας μάλιστα να αναζητά νομική γνωμάτευση για το κατά πόσο οι τροχονόμοι του μπορούν ή όχι να κόβουν εξώδικα προτού προχωρήσει στην τοποθέτηση πασσάλων.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τρέχει να προλάβει αγκάθια», γράφει ότι η Λευκωσία κινείται από νωρίς προκειμένου να προλάβει να μην υπάρξουν αγκάθια στην επικείμενη έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και παρά το ότι το όλο θέμα δεν αναμένεται να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από τα μέσα Ιουλίου, εντούτοις η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε από νωρίς της κινήσεις της. Αλλού, γράφει ότι εντατικές είναι οι εργασίες μετά και την καθυστέρηση που προκάλεσε το lockdown του κορωνοϊού, για την «ανάσταση» του κτηρίου-φαντάσματος, που κατασκευάστηκε με δαπάνη πέραν των €15 εκατομμυρίων το 2006 για να στεγάσει το πολύκροτο υπερσύγχρονο τότε σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «Λέφκο». Σε άλλο του θέμα, γράφει πως τα αλλαντικά της Κύπρου (λουκάνικο, λούντζα και χοιρομέρι Πιτσιλιάς) κτυπούν με αξιώσεις την πόρτα της ΕΕ για εγγραφή τους στον κατάλογο των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μισοί στην πείνα και άλλοι μισοί στην ανέχεια», γράφει ότι Ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας για την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, προκειμένου να εκφράσουν την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους. Αλλού, γράφει πως οριακά θα κριθεί το αποτέλεσμα στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τη λειτουργία υποκαταστημάτων τραπεζών στην ύπαιθρο διεκδικούν κάτοικοι είκοσι κοινοτήτων στην επαρχία Πάφου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την οικονομία», γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε πως τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αναμένεται να αυξηθούν το 2021. Αλλού, γράφει πως σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας για το έγκλημα στη Λακατάμια συνηγορούν πως πρόκειται για δολοφονία και αυτοχειρία. Σε άλλο της θέμα, κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για την τελετή ορκωμοσίας του νέου Αρχηγού Αστυνομίας στο Προεδρικό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Νέα εποχή για τις δημόσιες συγκοινωνίες» γράφει ότι στους δρόμους της Λευκωσίας και της Λάρνακας βγαίνουν την Κυριακή 220 νέα υπερσύγχρονα λεωφορεία. Αλλού, γράφει ότι πτώχευσε ο ενεργειακός κολοσσός Chesapeake Energy. Σε άλλο της θέμα γράφει πως στο 103,2% αναμένεται να πέσει το δημόσιο χρέος μέσα στο 2021.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: