Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τον κορωνοϊό, η επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Τουρκία, οι δηλώσεις της Γαλλίδας ΥΠΑΜ σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διεργασίες στην Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τι θα γίνει στις 13 Ιουλίου;» πως το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Γαλλίας και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει για δυο εισαγόμενα κρούσματα στα κατεχόμενα, το ένα από την Τουρκία και το άλλο από το Καζακστάν, ενώ στις ελεύθερες περιοχές και χθες σημειώθηκαν μηδέν κρούσματα. Επίσης, σε άλλο θέμα, αναφέρει πως ο κορωνοϊός εκτίναξε την ανεργία στο 10,2%.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Όλο το ποδόσφαιρο από μια πλατφόρμα» γράφει για συμφωνία Cyta – PrimeTel – Cablenet για τη μετάδοση των αθλητικών συναντήσεων. Επίσης αναφέρει πως χωρίς την έγκριση του ΔΣ του ΟΚΥπΥ υλοποιήθηκε το έργο της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή. Σε άλλο θέμα γράφει για μηνύματα ΕΕ προς Τουρκία και ότι στο Βερολίνο βρίσκεται από χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους.

«Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ναι σε Βρετανία, όχι σε Ρωσία» στη σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γράφει πως αποφασίζεται σήμερα το άνοιγμα για Βρετανούς τουρίστες ενώ οι Ρώσοι μένουν για αργότερα. Επίσης, αλλού αναφέρει ότι επιθετικά μπήκε ο Ιούλης με καύσωνα και υγρασία και ότι ο υδράργυρος ανεβαίνει στα ύψη από αύριο. Σε άλλο θέμα γράφει πως πάνε για Οκτώβρη τα νέα πρόστιμα για τροχαία και αναφέρεται ότι πρόβλημα είναι οι δύο διαδικασίες πληρωμής εξωδίκων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Χωρίς αυταπάτες αξιοποίηση διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας» γράφει πως οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο ώστε οι δηλώσεις αλληλεγγύης προς την Κύπρο από πλευράς ΕΕ να αποκτήσουν επιτέλους έμπρακτο αντίκρισμα. Επίσης αναφέρεται στην πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους του Πολιτισμού σήμερα το πρωί προς το Υπουργείο Παιδείας για την καθυστέρηση καταβολής επιδόματος και τη γενικότερη πενιχρή στήριξη του πολιτισμού. Αλλού γράφει πως η ΚΕΔΙΠΕΣ δίνει κερδοφόρα δάνεια και παίρνει ΜΕΔ και αναφέρεται σε παρασκήνιο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Χαμένος’ θα είναι ο τουρισμός του Ιουλίου» πως ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε πως με την εξαίρεση από την ΕΕ της Ρωσίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ από τον κατάλογο των χωρών που είναι ασφαλείς σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, ο Ιούλιος θα είναι «χαμένος» μήνας για τον τουρισμό. Αλλού γράφει πως η Αστυνομία ανέφερε πως θα εντείνει τα μέτρα μετά τους πρόσφατους εμπρησμούς κεραιών, τρεις εκ των οποίων σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία με το λαμπραντόρ Jesse που τρώει παγωτό στην παραλία Μενεού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ούτε στον Μεσαίωνα να ζούσαμε!» πως έστησαν στον τοίχο μαθήτρια Λυκείου γιατί διατύπωσε κριτική για το μάθημα των θρησκευτικών. Αλλού αναφέρεται σε ψευτοπατριωτικές κορώνες προς άγραν ψήφων αντί για πρωτοβουλίες για δημιουργία προοπτικών διάρρηξηξς του αδιεξόδου. Επίσης γράφει ότι ξεχάστηκαν από τον Κώστα Κληρίδη και τα «ντροπή κύριε Πρόεδρε» και όλα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Παρέλαση επίδοξων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές» πως έχουν ήδη αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις για τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Αλλού αναφέρεται στην ιστορία του ναού της Αγίας Σοφιάς και στη στάση του Ερντογάν. Επίσης, δημοσιεύει τις θέσεις του Χρήστου Ιακώβου για τη δημογραφική έκρηξη και τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» ήταν πρώτη σε τηλεθέαση την Τετάρτη: Στη δεύτερη θέση ο ANT1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: