Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Το σημερινό Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας και οι πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και ο συντονισμός Κύπρου και Λευκωσίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, είναι το θέμα που προβάλλεται σήμερα στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα είναι οι αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, η έναρξη των έργων στη λεωφόρο Μακαρίου και το θέμα της στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μέτρα ή διάλογος;», γράφει ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών αποφασίζουν για την Τουρκία και ότι η «σκληρή γραμμή» που προωθούν Κύπρος, Ελλάδα και Γαλλία φαίνεται να μην βρίσκει ανταπόκριση από άλλους εταίρους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λάβρος κατά του «υπουργείου υγείας» των κατεχομένων εμφανίσθηκε ο Τ/κ ηγέτης χαρακτηρίζοντας το ως «σοβαρό παράδειγμα ανευθυνότητας και μη σοβαρότητας», αφού δεν έχει υποβάλει ακόμα στην «προεδρία» και τα τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, την επιδημιολογική έκθεση για την κατάσταση στα κατεχόμενα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι οι Τούρκοι «παρέμειναν απολίτιστοι, άξεστοι, τέτοιοι είναι και τέτοιοι θα παραμείνουν» σχετικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, εκφράζοντας παράλληλα και θλίψη για τη χλιαρή αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων και των Ευρωπαίων.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «ΕΕ – Τουρκία σε περίπλοκη σχέση» γράφει ότι οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών καθορίζουν σήμερα τις προθέσεις του και ότι το διάταγμα για την Αγία Σοφία επηρεάζει ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα χωρίς όμως να οδηγεί άμεσα σε μέτρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώ το κεφάλαιο των «κόκκινων» δανείων πολιτικά εκτεθειμένων παραμένει ανοιχτό, ο Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να βελτιώσει το νόμο που διέπει το Πόθεν Έσχες εμπλέκοντας στον έλεγχο, που αφέθηκε σε κοινοβουλευτική επιτροπή, νόμιμους ελεγκτές και διευρύνει και το πεδίο ελέγχου. Αλλού γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το «βιολί του» για την Αγία Σοφία.

Με τίτλο «Σε διάταξη διπλωματικής μάχης» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Τουρκία πρέπει να υποστεί κυρώσεις για την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της και ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν την ερχόμενη Πέμπτη Ελλάδα και Κύπρος ενόψει της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής. Αλλού γράφει ότι ενώ η πλατεία Ελευθερίας παραμένει εργοτάξιο και οδικά έργα διεξάγονται στις λεωφόρους Κυριάκου Μάτση και Τζον Κένεντι, κλείνει σήμερα και η Μακαρίου, από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα μέχρι και το ψηλό κτήριο 360. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε ανάλυση όλων των περσινών θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων αλλά και των φετινών, προέβη η ομάδα που συνέστησε το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, με σκοπό την υποβολή εισηγήσεων και λήψη κατάλληλων μέτρων και τα ευρήματα να δείχνουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για το 95%.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναπάντητες οι τουρκικές προκλήσεις» γράφει ότι με το θέμα Τουρκία αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που έχει να κάνει τόσο με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αλλού γράφει ότι μια παγκόσμια απειλή, μια ανοικτή πληγή παραμένει η εμπορία προσώπων και ότι στην Κύπρο οι διακινητές βρίσκουν τρόπους για να συνεχίζουν τη δράση τους, όπως άλλωστε γίνεται σε όλο τον κόσμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση περιφρονεί εμπράκτως τον πολιτισμό και ότι το έκτακτο επίδομα στήριξης προς τους καλλιτέχνες ήταν κουτσουρεμένο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τα MEDIA

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: