Η Ελλάδα σημείο σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας: Αγώνας για την ενεργειακή υπεροχή στη Μεσόγειο

File Photo: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης (2Α), με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Philip Reeker (3Δ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt (2Δ) και ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, STR




Το άρθρο του ιστότοπου της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano (του Francesco De Palo) αναφέρεται στην σύγκρουση στο ενεργειακό τομέα στη Μεσόγειο μεταξύ της ομάδας που εργάζεται για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος) και της Τουρκίας που έχει υπογράψει σύμφωνο με τη Λιβύη και βρίσκεται σε ένταση με τη Γαλλία.

Τίτλος του κειμένου: «Η Ελλάδα σημείο σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας: εδώ αγωνιζόμαστε για την ενεργειακή υπεροχή στη Μεσόγειο». Yπότιτλος: «Στη σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας εισέρχεται η ευρωπαϊκή χώρα, αφού έχει μετατραπεί από την Σταχτοπούτα της Ευρώπης σε έναν στρατηγικό κόμβο φυσικού αερίου για την ταυτόχρονη διέλευση του Tap, του Tanap και του EastMed, γεγονός που παράγει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στην τουρκική κυβέρνηση»

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν παραδέχθηκε ειλικρινά ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη για τη χώρα του χωρίς ενεργειακούς πόρους, κατά την τελετή εγκαινίων των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων στην επαρχία Tokat στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα έχει κατορθώσει να αντικρούσει όλες τις προκλητικές ενέργειες που βρέθηκαν στο δρόμο της, με αναφορά στην Κύπρο και την Ελλάδα.

  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η εισροή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά, σε μία εποχή που η πολιτική της Άγκυρας για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας σε Συρία, Βόρειο Αιγαίο, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο δεν φαίνεται να λειτουργεί, ακριβώς επειδή διεξάγεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες και νόμους, αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Ένα από τα πιο καυτά μέτωπα αντιπαράθεσης είναι η ΑΟΖ της Κύπρου. Το πρώτο σκάφος γεώτρησης Tungsten Explorer βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας ώστε να χρησιμοποιηθεί για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρείες Eni και Total.

Οι επιχειρήσεις είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν δύο μήνες νωρίτερα, αλλά το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων άλλαξε εξαιτίας της δράσης της Τουρκίας και εξαιτίας της πανδημίας. Για αυτό το λόγο η πλατφόρμα γεώτρησης θα μεταφερθεί από το Λίβανο με επιπλέον κόστος εκατομμυρίων.

Σημειώνεται η κινητικότητα των ΗΠΑ που εντείνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα χάρις στην καθοδήγηση του πρέσβη στην Αθήνα Jeοffrey Pyatt, του οποίου η παραμονή έχει παραταθεί δύο φορές.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν όχι μόνο περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και ορισμένες τουριστικές πρωτοβουλίες της Microsoft και συνεργασία σε ναυπηγεία και νέες στρατιωτικές τεχνολογίες (γίνεται αναφορά στην συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Onex Neorion Shipyards και της Israel Shipyards Ltd για την παραγωγή της κορβέτας Θεμιστοκλής, ενώ αναφέρεται και η αμερικανική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης).

ΠΗΓΗ: Il Fatto Quotidiano

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η Τουρκία πληρώνει κάθε μισθοφόρο που έστειλε στη Λιβύη 2.000 ευρώ το μήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: