Η Ελλάδα είπε όχι στις γαλλικές φρεγάτες; Τι συνέβη ξαφνικά και άλλαξε απόφαση η Αθήνα;

File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Α) και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε παλαιότερη επίσκεψη στη συνοριογραμμή του Έβρου.Μαζί τους ήταν και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Φλώρος ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ




Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου, Michel Cabirol της εφημερίδας, La Tribune, η Ελλάδα δεν επιθυμεί πλέον την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας (IAG) με τη Γαλλία ή αργότερα συμφωνίας για την πώληση δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης (FDI) οπλισμένων με πυραύλους Naval Scalp, κάτι που θα αποτελέσει ένα τεράστιο χαστούκι για τη Γαλλία.

Για το λόγο αυτό, οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Florence Parly και Jean-Yves Le Drian, αγωνίζονται να επαναφέρουν τους Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες, ωστόσο, θεωρούν ότι η τιμή των δύο FDI είναι πολύ ακριβή (2,5 εκ. ευρώ) ενώ οι όροι και οι χρηματοδοτικές ρήτρες ανεπαρκείς και σκληρές.

Ενώ όλα πήγαιναν καλά τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας IAG (Ιούλιος) και της σύμβασης (πριν από το τέλος του καλοκαιριού), σημειώνεται, η Αθήνα, και ιδίως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας πολλαπλασίασε προ τριών εβδομάδων τα τεχνικά αιτήματα, για να εξηγήσει τελικά ότι χρειαζόταν χρόνο να σκεφτεί προτού υπογράψει μια συμφωνία άμυνας και την IAG, και, συνεπώς, αργότερα τη σύμβαση.

Αυτό το θέμα έχει τριπλή στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, σχολιάζει ο Cabirol: γεωπολιτική στη Μεσόγειο Θάλασσα, βιομηχανική (Naval Group, Thales και MBDA, κυρίως) και τελικά ικανότητα (Naval Scalp επί των FDI).

«Η απώλεια, μέσα στο τωρινό περιβάλλον, θα ήταν πραγματική ήττα», εκτιμά ένας παρατηρητής. Πολύ περισσότερο αφού μόνη η Γαλλία, υποστήριξε πραγματικά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Ωστόσο, συμπληρώνει ο αρθρογράφος, κάποιοι διακρίνουν σε αυτή την περίπτωση το αόρατο χέρι των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να παρέχουν στους Έλληνες φθηνό εξοπλισμό. Κάτι που θα άρεσε πολύ στους Τούρκους που δεν θέλουν καθόλου Scalp naval στη Μεσόγειο Θάλασσα, ειδικά στα χέρια των Ελλήνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν εδώ και αρκετούς μήνες να επανεξοπλίσουν την Ελλάδα δρώντας ανταγωνιστικά προς τις κινεζικές ορέξεις και τη Ρωσία, προς όφελος των αμερικανικών βιομηχανιών.

ΠΗΓΗ: Frégates FDI : la France touchée, coulée en Grèce?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το plan B της Τουρκίας δεν έχει σχέση με διπλωματία αλλά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: