Η εφημερίδα New York Times για το ελληνικό θέατρο: Ο κορωναϊός αποδείχθηκε μια τραγωδία…

Στιγμιότυπο από την παράσταση “Πέρσες” που παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Την παράσταση ανέβασε το Εθνικό Θέατρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




H κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι θεατρικές σκηνές της Αθήνας μετά από μία δεκαετία λιτότητας, επιδεινώθηκε πρόσφατα λόγω της πανδημίας.

Η ανταπόκριση στην εφημερίδα NY Times, (της Nikis Kitsantoni) αναφέρεται εισαγωγικά, στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας «Πέρσες», η οποία παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά, μάσκες φορούσαν οι ηθοποιοί αλλά το κοινό, καθώς και ότι το έργο προβλήθηκε διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Για τα ελληνικά θέατρα ο κορονοϊός είναι μια τραγωδία».

Λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας το θέατρο που έχει χωρητικότητα 10.000 ατόμων είχε μόνο 4.500 θεατές. Και πριν από την πανδημία, τα ελληνικά θέατρα διέρχονταν κρίση, αναφέρει η ανταπόκριση. Υπήρξαν περικοπές κρατικών επιχορηγήσεων, δεκάδες θέατρα έκλεισαν ενώ αρκετά από όσα επιβίωσαν, απλώς κάλυπταν τα κόστη τους.

Kαθώς η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, ήδη από το 2018 η κρατική επιχορήγηση επανέρχεται σταδιακά σε προ κρίσης επίπεδα. Τα θέατρα στην Ελλάδα έκλεισαν λόγω πανδημίας στις 12 Μαρτίου ενώ την 1η Ιουλίου άνοιξαν τα υπαίθρια αλλά με το ήμισυ της χωρητικότητάς τους.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη οι συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα υπόλοιπα θέατρα δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα. Αναφερόμενος στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε ότι οι παραστάσεις γίνονται για να μείνει ζωντανό το θέατρο.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης καλλιτεχνικών οργανισμών καθώς και κονδύλι €100 εκατομμυρίων για την ενίσχυση ανέργων καλλιτεχνών. Ο Δημήτρης Αντωνιάδης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ηθοποιών, δήλωσε ότι η κρατική ενίσχυση βοήθησε μόνο όσους εργάζονταν όταν έκλεισαν τα θέατρα ενώ το 80% ήταν ήδη άνεργοι καθώς τα πράγματα ήταν άσχημα όταν ξέσπασε η πανδημία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού για διαδικτυακή διανομή παραστάσεων, στην προσπάθεια υποτιτλισμού παραστάσεων και στο καλοκαιρινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 250 παραστάσεις. «Προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε το δίκτυα ασφαλείας, να προστατεύσουμε επαγγέλματα και να ενισχύσουμε το ελληνικό θέατρο» δήλωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης ενώ αναφορικά με τις ενισχύσεις ανέφερε ότι καταρτίζεται σχετικό μητρώο.

Επίσης παρατίθεται δήλωση της πρώην Υπουργού Πολιτισμού κα νυν πρωταγωνίστριας στους «Πέρσες» Λυδίας Κονιόρδου, σύμφωνα με την οποία, η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον καλλιτεχνικό τομέα κρατάει πίσω το θέατρο.

Καλλιτέχνες απασχολούνται χωρίς συμβόλαια και χωρίς καμία προστασία ενώ διάχυτα είναι τα φαινόμενα οικονομικής κακοδιαχείρισης, δήλωσε. Παράλληλα τα κενά καλούνται να καλύψουν οργανισμοί, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, με επιχορηγήσεις και ενισχύσεις για παραγωγή βίντεο.

ΠΗΓΗ: For Greece’s Theaters, the Coronavirus Is a Tragedy

Στο Ασκληπιείο Επιδαύρου η Μενδώνη: Ενημερώθηκε για τις ανασκαφικές έρευνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: