Οι δυνάμεις του Χάφταρ υποστηρίζουν ότι κτύπησαν υπό ανέγερση αεροπορική βάση της Τουρκίας στη Λιβύη

FILE PHOTO: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ . Φωτογραφία via Twitter, @LNA2019M




ΚΕΙΜΕΝΟ DEFENCE POINT

Την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια αεροπορική βάση για την Αεροπορία της στην δυτική Λιβύη φαίνεται να απέτρεψε έστω και προσωρινά η Αεροπορία του LNA χτες το βράδυ.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση του LNA βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Su-24M τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Al-Jufra έπληξαν στόχους στην υπο ενεργοποίηση αεροπορική βάση Al-Watiya η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του GNA και της Τουρκικής Αεροπορίας.

Μάλιστα πριν από δύο ημέρες κομβόι δύο αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών τύπου MIM-23 HAWK-XXI καταγράφηκε από τα κινητά τηλέφωνα ταξιδιωτών που βρίσκονταν πλησίον της αεροπορικής βάσης να κατευθύνονται προς αυτήν.

Όπως φαίνεται από δορυφορικές φωτογραφίες τα συστήματα αναπτύχθηκαν άμεσα αλλά από ότι φαίνεται δεν είχαν προλάβει ακόμη να ενεργοποιηθούν ή δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα Su-24M αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα της αεροπορικής επίθεσης.

  • Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη των τουρκικών αεροπορικών συστημάτων εκτιμάται ότι ήταν πρωτεύον στόχος αφού όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι επιδιώκουν την ανάπτυξη αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Al-Watiya συμπεριλαμβανομένων μαχητικών.

Στόχος των Τούρκων είναι να αποκτήσουν δυνατότητες αεροπορικής υποστήριξης στις δυνάμεις του GNA και να μπορούν να καλύπτουν το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στα πολεμικά τους πλοία που σχεδιάζουν να επιχειρούν από το νέο λιμάνι της Misrata.

Αυτό που συμβαίνει στην Λιβύη είναι ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των Τούρκων που προσπαθούν να κατασκευάσουν τις υποδομές για την σταθεροποίηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην αφρικανική χώρα και στον LNA που επιδιώκει την αποτροπή αυτών των ενεργειών.

Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες αποτροπής από το LNA αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Τούρκοι σχεδίαζαν να ενεργοποιήσουν την αεροπορική βάση Al-Watiya στις αρχές του επόμενου μήνα εξού και οι ασκήσεις-δοκιμές της Τουρκικής Αεροπορίας με τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135R και τα «τουρκοποιημένα» F-16C/D Block40 νότια της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαράβατος όρος των Αμερικανών όταν πούλησαν τα KC-135R στην Τουρκία ήταν αυτά να μην χρησιμοποιούνται στο δυτικό τμήμα της χώρας δηλαδή προς την πλευρά της Ελλάδας. Σήμερα τα αεροσκάφη επιχειρούν νότια της Κρήτης… Αυτά για όσους πιστεύουν ότι οι Τούρκοι τηρούν τις συμφωνίες που κάνουν.

Ρεζίλεψαν οι πιτσιρικάδες τον Ερντογάν: Θα κρίνει η γενιά Ζ και το πολιτικό του μέλλον ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: