Οι διαφορές του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζόζεφ Μπάιντεν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

File photo: Προ κορωναϊού, οπαδοί του πρώην αντιπροέδρου και “ντε φάκτο” υποψηφίου για την αναμέτρηση με τον πρόεδρο Τραμπ, Τζο Μπάιντεν τον επευφημούν στη Νότια Καρολίνα. EPA, JIM LO SCALZO




Αναφερόμενοι στις διαφορετικές θεωρήσεις επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής των δύο αντιπάλων Ντόναλντ Τραμπ και Τζόζεφ Μπάιντεν, που διεκδικούν τον προεδρικό θώκο στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, οι αρθρογράφοι του πρακτορειου Reuters, Simon Lewis, και Michael Martine επισημαίνουν ότι οι διαφορές αυτές αφορούν στους εξής άξονες:

  • Κίνα

– Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν έχουν φθάσει στο κατώτερο σημείο τους, μετά από δεκαετίες, επί προεδρίας Trump, και αφορούν σε θέματα όπως ο αποκλεισμός της συμμετοχής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς στις ΗΠΑ, καθώς και οι αμφισβητούμενες εδαφικές αξιώσεις του Πεκίνου στη Νότιο Σινική Θάλασσα. Ο Biden κατηγορεί, από την πλευρά του, τον Trump για ιστορική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για υποβάθμιση εκ μέρους του Πεκίνου της σοβαρότητας της υγειονομικής κρίσης.

– Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας οξύνθηκαν, μετά από πρόσκαιρη άμβλυνσή τους με την εμπορική συμφωνία Φάση 1, τον Ιανουάριο, καθώς ο Trump δήλωσε δυσαρεστημένος με τη διαχείριση της πανδημίας από το Πεκίνο, μη προχωρώντας στη Φάση 2, ενώ τον Ιούλιο εξέδωσε διάταγμα για τη διακοπή της ειδικής εμπορικής σχέσης με το Χονγκ Κονγκ, και το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον, εξαιτίας της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στην ειδική αυτή διοικητική περιοχή. Ο Biden θεωρεί χαοτική την πολιτική αυτή του αντιπάλου του, κατηγορώντας τον για αποξένωση από τους συμμάχους της χώρας του και για εγκατάλειψη του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Π.Ο.Υ. Ο υποψήφιος των δημοκρατικών υπόσχεται να αναβαθμίσει τις συμμαχίες της χώρας του και να ασκήσει πολυμερή πίεση στην Κίνα, ενώ προτίθεται να επεκτείνει τις κυρώσεις στην Κίνα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Ιράν

– Ο Trump έχει αμφισβητήσει τους χειρισμούς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα την επέμβαση στο Ιράκ, το 2003, ενώ έχει αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την Ευρώπη και τη Ρωσία. Ωστόσο, απέστειλε στρατεύματα στην περιοχή, μετά από όξυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν. Ο Biden υπόσχεται να χειριστεί το ζήτημα μέσω διπλωματικών ενεργειών και να εισέλθει εκ νέου στην πυρηνική συμφωνία, με την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα συμμορφωθεί με τους συμβατικούς περιορισμούς που τίθενται  για το πυρηνικό του πρόγραμμα.  Η δε εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani, όπως τονίζει ο Biden, θεωρείται ότι έθεσε ΗΠΑ και Ιράν σε συγκρουσιακή τροχιά, και για το λόγο αυτό ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προτείνει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή με προσεκτικότερους στρατιωτικούς χειρισμούς και την ανάπτυξη τοπικών συμμαχιών. Ο Biden, επίσης, επιθυμεί τη διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη.

  • Βόρειος Κορέα

– Οι προσπάθειες του Trump να πείσει τον πρόεδρο της Βορείου Κορέας, Kim Jong Un, να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, απέτυχαν, παρά τις τρεις συναντήσεις του αμερικανού προέδρου με τον βορειοκορεάτη ομόλογό του. Ο Biden κατηγορεί τον Trump ότι θυσίασε την επιρροή που ασκούσαν οι ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα, με πενιχρά ανταλλάγματα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναντήσει τον Kim Jong Un χωρίς προϋποθέσεις.

  • Αφγανιστάν

– Ο Trump ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας του από το Αφγανιστάν, αλλά δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα για το σκοπό αυτό. Η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή, από την υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Αφγανιστάν για τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, έχει εγείρει αμφιβολίες για το εάν τελικά ο Trump θα μπορέσει να μεταφέρει σύντομα πίσω στην πατρίδα το σύνολο των στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, κάτι που ο Biden διατείνεται ότι θα πράξει, αφήνοντας πίσω στρατεύματα αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της al Qaeda και του Ισλαμικού Κράτους.

  • Συμμαχίες

Ο Biden ισχυρίζεται ότι θα επανεντάξει τη χώρα του στην Κλιματική Συμφωνία του Παρισιού και θα ενισχύσει συμμαχίες όπως η Βορειοατλαντική Συμμαχία, αποκαθιστώντας έτσι τη ζημία που υπέστη ο ηγετικός ρόλος και η αξιοπιστία των ΗΠΑ. Ο Trump τηρεί ευνοϊκή στάση έναντι Ρωσίας και Κίνας, κωφεύοντας στα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Biden προειδοποιεί, από την πλευρά του, ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε Ρωσία, Κίνα και άλλους που επιδιώκουν να παρέμβουν στις εκλογικές διαδικασίες των ΗΠΑ.

Ο Trump έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τα στρατεύματά του στη Γερμανία, κατά 9.500 άνδρες, προκαλώντας έτσι την αντίδραση των Δημοκρατικών, αλλά και Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι θεωρούν ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Γερμανία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας. Ο Biden εμφανίζεται ανήσυχος για την εξέλιξη αυτή, υποσχόμενος ότι θα εξετάσει το ζήτημα, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: Factbox: The foreign policy issues that divide Trump and Biden

Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στη Λιβύη, Τουρκία εναντίον Ρωσίας, Αιγύπτου: Θα ξεπεράσουν την κόκκινη γραμμή;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: