Η αποτυχία κατευνασμού του Ερντογάν, ο εξισλαμισμός της Αγίας Σοφίας, ο στραγγαλισμός των Τουρκοκυπρίων

Ένας πολίτης με παραδοσιακή οθωμανική ενδυμασία περιμένει πελάτες σε μαγαζί στη νέα οθωμανική συνοικία της Πόλης. EPA, SEDAT SUNA




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μόνιμος παράγοντας στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά είναι ο τουρκικός επεκτατισμός, ο οποίος με τον Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία εκδηλώνεται στη χειρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή του.

Επομένως, είτε με μυστικές είτε με φανερές είτε με εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν αλλάζει τίποτα. Επιπλέον, σε κάθε κίνηση καλής θελήσεως και σε κάθε επίδειξη συμβιβαστικού πνεύματος από μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας, η Άγκυρα δεν χάνει την ευκαιρία να την εκμεταλλευτεί, επιδιώκοντας να κλέβει όλο και περισσότερα.

Το παιδικό όνειρο του Ερντογάν, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ήταν ο εξισλαμισμός της Αγίας Σοφίας. Όταν λοιπόν θεωρεί μεγάλο επίτευγμα που κατάφερε να μετατρέψει σε τζαμί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα διαχρονικό σύμβολο του Χριστιανισμού, τότε γίνεται ακόμη πιο αισχρή η στάση των μεγάλων δυνάμεων σε Ανατολή και Δύση, που, όχι μόνο δεν ζήτησαν την αναίρεση αυτής της εγκληματικής απόφασης, αλλά δεν έχασαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην εταιρική σχέση τους με την Τουρκία.

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 46 χρόνια από την μαύρη εκείνη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μετά την εσχάτη προδοσία με το ξενοκίνητο πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, της ΕΟΚΑ Β και με ένα σύνολο γεγονότων, που, αντί να αποτελούν πλέον μέρος της ιστορικής αλήθειας, ώστε τα παθήματα να γίνουν μαθήματα για τον Ελληνισμό, δυστυχώς, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες, ενώ μέχρι σήμερα κανένας δεν καταδικάσθηκε για την κυπριακή τραγωδία και το ξεπούλημα της μισής μα πατρίδας.

  • Μετά από 46 χρόνια τουρκικής κατοχής, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, με πρόσφυγες, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους, με ένα τόπο μοιρασμένο και λεηλατημένο από τους κατακτητές.

Μετά από τόσες διαδικασίες και διασκέψεις για λύση του Κυπριακού, τα τετελεσμένα που δημιούργησε το διπλό έγκλημα όχι μόνο δεν ανατράπηκαν, αλλά εδραιώθηκαν, με ευθύνες δικών μας και ξένων που όλα αυτά τα χρόνια επένδυσαν αφελέστατα ή σκόπιμα σε μια τακτική καλοπιάσματος της Τουρκίας.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε προχθές, για πρώτη φορά, ότι η προσπάθεια για «κατευνασμό της Τουρκίας» απέτυχε. Μόνιμος και αμετακίνητος στόχος της παραμένει ο έλεγχος της Κύπρου. Μπορεί, κατά διαστήματα, κάποιοι ηγέτες στην Άγκυρα να έδιναν την εντύπωση ότι ήταν εκφραστές μιας πιο μετριοπαθούς πολιτικής στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν απάτη.

Όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει μια άλλη ωμή πραγματικότητα, που, δυστυχώς φαίνεται ότι μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου σε Κύπρο και Ελλάδα αρνείται να την δει και επιμένει να φτάσει σε ποθητούς στόχους μέσα από μια χρεοκοπημένη στρατηγική, χωρίς προοπτική και ελπίδα. Μετά από 46 χρόνια, βλέπουμε που έχει οδηγήσει αυτή η τακτική: σε αδιέξοδα και σε σταδιακή υλοποίηση των τουρκικών μεθοδεύσεων.

Παρά την σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει την Κύπρο, με λύση ή χωρίς λύση, εντούτοις θα μπορούσε να δημιουργηθεί προοπτική για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και για ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων, εάν υπάρξει ουσιαστική αντίσταση και από όσους Τουρκοκύπριους πιστεύουν πραγματικά ότι η μόνη επιλογή για την επίτευξη μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στο νησί είναι η απελευθέρωσή του και η λειτουργία ενός κράτους δικαίου, χωρίς εγγυήσεις και ξένες εξαρτήσεις.

  • Δεν είναι μόνο την Αγία Σοφία που εξισλαμίζει ο Ερντογάν, αλλά και ολόκληρες περιοχές που κατέλαβε ή επιδιώκει να κατακτήσει ο τουρκικός στρατός (Κύπρο, Ελλάδα, Συρία, Ιράκ, Λιβύη).

Αν, λοιπόν, οι Τουρκοκύπριοι δεν ξεσηκωθούν σήμερα ενάντια στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν και την κατοχική δύναμη, αύριο θα είναι πολύ αργά και για τους ίδιους. Ήδη, η Άγκυρα στραγγαλίζει τα δικαιώματα και τις φωνές τους. Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Αλίμονο στον Ελληνισμό αν ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν αφεθεί ξανά να υλοποιήσει τα νεοσουλτανικά σχέδιά του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: